Ето как изглежда натриевият глутамат Е621 – добавката, която се

...
Ето как изглежда натриевият глутамат Е621 – добавката, която се
Коментари Харесай

Приемаме го постоянно, а ни трови без да разберем! Това е...


Ето по какъв начин наподобява натриевият глутамат Е621 – добавката, която се поставя в огромни количества в съвсем всички храни и ресторантьорите я познават сносно, прибавят я с цел да усили усета на храната. Бял бистър прахуляк, който наподобява на сол и захар.

 

Водният му разтвор има усет на месен бульон.

Може да бъде прибавен към всякаква храна. Натриевият глутамат води до увеличение на апетита, преяждане и до наднормено тегло. Използва се в психитрията за да превъзбуди клетките на основния мозък, действието му е като на опиат, прониква елементарно в кръвта и мозъка и води до променяне на гените, които дават отговор за вкусовите чувства. Натриевият глутамат се съдържа и във всички салами, кренвирши, луканки, наденици, суджуци и други, чипсове, подготвени супи, консерви, бира и доста други.

Безвредната доза за тялото на възрастен е 1,5 грама дневно, за деца – не повече от половин грам.

Днес в света се използват към 200 хиляди тона годишно от тази добавка.

Симптомите на предозирането от Е621 се назовават “синдром на китайския ресторант ” и биха могли да бъдат унесеност, мигрена, нарушение на зрението, сърцетуптене, нарушение на хормоналния баланс, гадене, уязвимост, световъртеж, болки в гърдите и други.

Открит е през 1907 година в Япония от Икеда Кикунае, който в опити разкрил, че веществото усилва усета на месните храни. По-късно станало ясно, че натриевият глутамат преобразява “чудодейно ” и доста други храни. Той освен усилва натуралните вкусови качества на продуктите, само че усъвършенства усета и аромата на консервите, продуктите на фаст-фуда, лошокачественото месо, замразените артикули.

Натриевият глутамат разрешава на производителите на храни да икономисват месото и други естествени съставни елементи.

Той е много известен в Америка и с помощта на него там се купуват повече храни.

По време на опити откриватели добавяли натриев глутамат в храната на мишки и те ослепели.

Една от отрицателните последствия от използването на натриевия глутамат е, че той въздейства върху рецепторите на езика, които с течение на времето утежняват вкусовото разбиране на храната.

Често пъти заради натриевия глутамат, който прави храните доста вкусни, ние не можем да спрем да ядем всевъзможни отпадъци като чипсове, снаксове, подготвени супи и прочие Той провокира приучване, т.е. човек на подсъзнателно равнище избира артикули, които го съдържат, и това е добре пристигнало за производителите, защото се усилват продажбите им.

Помнете!
Производителите на храни имат полза да използват Е621, защото с тази добавка, понижават себестойността на продукцията и маскират некачествената стока, т.е. продукцията, която би трябвало да бъде бракувана.
Бъдете деликатни при избора на хранителни артикули, четете информацията на опаковката на продукта.
Използвайте натурални подправки в готвенето

  За Жената

 

И още: 
Кои са най-опасните Е-та? (таблица)

Пълен лист с оцветители, добавки и консерванти
Оцветители, добавки и консерванти се влагат в доста от храните, и макар че са утвърдени от Европейския съюз, те не постоянно са безвредни.  Някои могат да предизвикат астматични пристъпи, алергични реакции, хиперактивност при децата, други са още по-опасни и водят до рак и други тежки болести. За част от оцветителите, добавките и консервантите  няма директни доказателства за сигурност, по тази причина с тях би трябвало да бъдем деликатни, пише agronovinite.com

Преди техните нименования са се изписвали напълно, но  през 1963 година в Европа решили да ги заменят с една писмен знак и дигитален код .  Така вместо сода за самун и лимонена киселина, на етикетите се появили обозначенията Е500 и Е330.

Според Наредбата за условията за етикетирането и представянето на храните, наличието на оцветители, добавки и консерванти  трябва да е отразено на опаковката. Много постоянно обаче буквите и цифрите не ни приказват нищо.

Оцветители – от Е100 до Е199

Оцветителите се считат за  едни от най-опасните хранителни добавки . Първоначално са се употребявали единствено естествени оцветители – екстракти от растения, плодове или скотски артикули. През 1856 година Уилям Перкин разкрил първия синтетичен оцветител. Най-напред изкуствените  оцветители се употребявали единствено в текстилната промишленост , само че след това почнали да ги влагат и в храните. Така през 1900 година в хранителната промишленост на Съединени американски щати към този момент се употребявали към този момент близо 80 синтетични бои, които по това време се добивали от въглищен катран. 37 години по-късно били направени проучвания и се оказало, че багрилата, получени на основата на бензидин и неговите производни, предизвикват рак. Тогава част от тях били неразрешени.

Днес оцветителите се употребяват главно в сладкарството, производството на безалкохолни газирани напиткии сокове, сладолед, чипсове, снаксове, консервирани храни. 

Смята се, че част от оцветителите  провокират кожни обриви, астма, алергии, екземи, хиперактивност при децата, а някои даже са канцерогенни . Дори натуралните оцветители не са на 100% безвредни – да вземем за пример яркочервеният Е120, извлечен от стрити инсекти. Счита се, че той провокира хиперактивност при децата.

За безвредни са признати о цветителите  Е100 – куркумин (жълт оцветител №7), Е101 – рибофлавин (витамин В2), Е161b – жълт извлек от растения,  Е160а – каротен, Е160с – извлича се от червен пипер, Е140 – хлорофил (зелен оцветител №1), Е160d – ликопен (намира се в доматите и грейпфрутите), Е163 – антоцианин – извлича се от цветя и растения, Е162 – оцветител, който се извлича от цвекло.

За нездравословни оцветители се смятат  Е102  – тартазин (жълто № 5),  Е110  – сънсет жълто (жълто № 6),   Е123  – амарант (червено № 2),  Е122 и Е124 понсо 4R  (червено № 4) и  Е127  – еритрозин (червено № 3). Тартазинът води до астматични пристъпи, алергии и тумори на щитовидната жлеза. Използва се за оцветяване на сухи суши, конфитюри, зърнени храни, сладкиши и снаксове. Забранен е за приложимост в Норвегия и Австралия.

Сънсет жълто, който се прибавя в сладоледи, снаксове, зърнени храни, леки алкохолни и безалкохолни питиета като лимонада, е неразрешен в Норвегия. Той предизвиква уртикария, алергии, запушен нос, хиперактивност, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на усета, изпотяване. Британската асоциация на хиперактивните деца HACSG не предлага храни, които го съдържат.

Амарантът е рисково да се приема при бременност, защото води до  увреждания в плода. Той се прибавя в желирани артикули и разнообразни пълнежи. Забранен е в доста страни, измежду които Русия, Съединени американски щати, Австралия и Норвегия.

Е122 и Е124 понсо 4R са  деривати на въглищен катран, които предизвикват алергии и астматични пристъпи.Е122 се влага в желирани артикули. Употребата му е неразрешена в Норвегия, Австралия и Съединени американски щати. Е124 може да аргументи алергични реакции при астматици и хора с алергии към аспирин. Смята се за канцерогенен, откакто са направени опити с животни, и е неразрешен в Съединени американски щати и Норвегия.

Еритрозинът също е тестван върху животни и се оказало, че предизвиква рак на щитовидната жлеза. Той има свойството да покачва равнището на хормоните на щитовидната жлеза и да докара до хипертиреоидизъм.Червеният оцветител, който се прибавя в сладкиши и снаксове, води и до сензитивност към светлината.Забранен е в Норвегия.

Жълтият оцветител Е104, който се прибавя в червила и одеколони, е неразрешен в САЩ и Норвегия. Е107, който се употребява в безалкохолните питиета, не се позволява в Съединени американски щати и Австралия. Е129 се прибавя в подправки, храни, козметика и е неразрешен в доста страни, сходно на сините багрила Е132 и Е133. Те се прибавят в сладоледи, млечни артикули, бисквити, хлебни произведения. Забранен за потребление в Швеция и Норвегия е Е142, който се съдържа в зеления грах. Е151 и Е155 се прибавят в кафяви сосове и шоколадови торти, само че защото не са на 100% безвредни, са неразрешени за приложимост в Швейцария, Германия, Швеция и Съединени американски щати.

В някои страни оцветителите  Е102, Е104, Е107, Е110, Е120, Е122 – Е133, Е142, Е151, Е153 – Е155, Е173 – Е175 и Е180  са неразрешени, само че в други, измежду които и България, са позволени за приложимост.

Препоръчва се да се заобикаля използването на следните оцветители – от Е 173 до Е 175, Е 180, Е 160(b), Е 150 (а), Е 150 (b), E 150 (c), E 150 (d), E 120, Е 128, Е 131, E 107. Абсолютно неразрешени за произвеждане са Е 103, Е 121.

Консерванти – от Е200 до Е299

Консервантите се употребяват в бирата, виното, безалкохолните питиета, сушените плодове, соковете, оцета, артикули от домати и картофи.

За канцерогенни се считат консервантите  от Е 210 до Е217. Те се съдържат главно в сокове, газирани и ободрителни питиета, пастети с пикантен усет. Опасни са и консервантите Е240 и Е 249. Други консерванти, които предизвикват рак, са Е330, Е131, Е240 и Е142.

Консервантите от Е230, Е231, Е232, Е233 и Е238 може да причинят неспокойствие на кожата и да причинят дерматологичнипроблеми. Заедно с Е239 може да доведат до алергични реакции. Е233 причинава и затлъстяване.

За хипертониците са безусловно непрепоръчителни консервантите Е250, Е252 и Е254. Първият се счита и за канцерогенен. Обикновено се прибавя към кренвирши и наденици, само че в някои страни използването му не е позволена.

Консервантите Е221, Е223, Е222, Е224 и Е226 водят до чревни разстройства, а Е338, Е340, Е339, Е341, Е407, Е461, Е450, Е462, Е463, Е466, Е465 предизвикват стомашни разстройства. Обриви провокират Е311, Е313 и Е312. До повишение на равнището на неприятния холестерол водят Е230, Е321 и Е322. Като рискови за здравето се одобряват и Е250 и Е251.
Опасни оцветители, добавки и консерванти се употребяват и при домашното консервиране
В домашното консервиране постоянно се употребяват субстанции, които са рискови за здравето. Сред тях е бензоената киселина Е210 и нейните соли, които се прибавят в консерви и  безолкохолни питиета и сокове. Натриевият бензоат Е211 който се прибавя към туршии и консерви за спиране на ферментацията, има канцерогенни свойства, счита HACSG. Калциевият бензоат Е212 може да провокира алергии. Друг консервант – Е214,  е неразрешен за потребление в Австралия. Опасен е и Е338 – фосфорна киселина, чиято приложимост във Англия е лимитирана до най-малко. Причинява стомашно разстройство, нарушава метаболизма на калция и извлича селена от организма.  По този метод подготвя към злокачествени тумори и сърдечни заболявания.

Консервантът Е 270, който се влага в сладкиши и безалкохолни питиета, е потвърдено нездравословен за деца. Обработва се мъчно от детския корем. Опасен е и консервантът Е 211, който се прибавя в нискокачествени храни – той води до уртикария.
Кои са другите оцветители, добавки и консерванти  в храните? 
От Е300 до Е399 – антиоксиданти и киселинни регулатори, които се употребяват в маргарина, мазнините, течни шоколади, бланширани картофи. От Е400 до Е499 – емулгатори, сгъстители, стабилизатори. Добавят се в нискокалорични храни. От Е500 до Е599 – набухватели, регулатори на киселинността, минерални соли, които се влагат в  хлебните артикули и сухото мляко. От Е600 до Е699 – ароматизатори и подобрители на усета. Добавят се в замразените храни, употребяват се като заместители на подправки, сосове и дресинги. От E900 до E999 – употребяват се в газираните питиета,  като подсладителят Е952 е неразрешен в Съединени американски щати и Англия. Смята се, че води до  мигрена и ракови болести.

Разнородни добавки са от Е900 до Е999, а спомагателни – от Е1100 до Е1599.  Веществата от тази група се прибавят в брашното, хлебните и тестените произведения, сладкишите и дъвките.

Чрез тази стратегия за мобилни телефони може когато и да е да проверим обозначениета на всичкиоцветители, добавки и консерванти, какво значат кодовете им и дали са рискови за здравето: http://www.getjar.com/products/278/E300FoodAdvisor

 
Таблица с всички оцветители, добавки и консерванти: Номер Значение Характеристика Опасност Среща се в Забранен в Европейски Съюз
Оцветители

 

Е102

Тартазин

Жълта багра

Алергии, астма, аспириноподобни алергии

Някои ментови бонбони, горчица, „ Зрънчо “

Частично

Е104

Хинолин

Жълта смола

Дерматит

Шампоани, червила, риба„ тресчица “, бои заяйца

Да

Е107

Жълто 7G

Въгленокменна смола

Реакция от непонасящите аспирин и астматиците

Плодовите питиета

Частично

Е110

Жълт безоблачен залез

Жълта багра

Уртикария, астма, екзема, канцерогенен, генетични увреждания и други.

Енергийни питиета, тестени произведения,сладолед, сладкиши, консерви

Частично

Е120

Бензоена киселина, кармин

Червено-оранжев оцветител от мъртви инсекти, яйца и други примеси

Самостоятелно най-вече алергични реакции, само че е податлив да се комбинира, да вземем за пример с Е102

Плодови млека, хлябове, пресни меса и други

Не

Е122

Азорубин/Кармоизин

Червен цвят от въглищен катран

Алерген, вероятни лезии и дерматити, лимитирана генотоксичност, подозрения за канцерогенност

Марципан, сладкарство и желета

Само в Скандинавието

Е123

Амарант

Червено от растителен генезис

Астма, екзема, хиперактивност, избягвайте прибременност

Торти, пълнежи, желета

Частично

Е124

Понсо

Червена багра

Забранен за астматици и чувствителни към аспирин, вероятни алергии, провокира рак у някои животни

Консервиране, меса

Не

Е127

Еритрозин

Червена багра

Неврологични разстройства, разстройства на щитовидната  и обвързваните жлези (полови и хипофиза)

Консерви на плодове  и зеленчуци, крем карамел

Само в Норвегия

Е128

Червен

Силно химично дейна алена багра

Алергии, натравяне, реакция с кръвните телца

Прясно месо

Отскоро неразрешен в Европейски Съюз

Е129

Оранжево – червен

Боя

Аспиринова сензитивност, канцерогенни подозрения

Бисквити, кексове, сухи закуски, безалкохолни питиета, козметика, медицина

В огромна степен неразрешен

Е131

Патентовано синьо

Боя

Кожни реакции, обриви, съпроводени със сърбеж, гадене, понижено кръвно налягане, трептене на ръцете, усложнения в дишането

Текстил

Норвегия

Е132

Индиготин

Син цвят от въглищен катран

Алерген, вероятни лезии и дерматити, високо кръвно, неразположение

Сладолед, медицински таблети

Норвегия

Е133

Брилянтно синьо

Синя амониевасол

Алергии, лезии, канцерогенен

Мляко, млечни творби, питиета

Частично

Е140

Зелен

Хлорофил

Няма, вероятно алергии

Естествен растителен пигмент

Не

Е142

Зелен

Въглищен катран

Алергии

Консерви

Скандинавието

Е150

Кафяв

Карамел (захароза)

Няма точни данни

Бира, уиски, туршии, бисквити

Не

Е151

Черен

Въглищен катран

Алерген, вероятни лезии и дерматити, високо кръвно, неразположение

Сосове, сладки

В доста от старите членки на Европейски Съюз

Е153

Черен

Въглищен катран

Алерген, вероятни лезии и дерматити, високо кръвно, неразположение

Конфитюри и бонбони

Не

Е154

Кафяв

Въглищен катран

Алерген, вероятни лезии и дерматити, високо кръвно, неразположение

Не разполагаме с данни

Не

Е155

Кафяв шоколад

Въглищна и химична смесена багра
Реакции при астматици и чувствителни към аспирин, лезии
Шоколадови мискове

Централноевропейските и скандинавските страни

Е160А

Оранжево – червен

Каротин, прекурсор на витамин А

Полезен

Жълти и оранжеви плодове и зеленчуци

Не

Е160В

Аннато, червеникаво

Дървесна багра

Уртикария

Боядисване на сирене и млечни артикули, зрънчо и текстил

Не

Е170

Калциев карбонат

Седимент

Токсичен във високи дози

Пасти за зъби, прахуляк за пране, бяла багра

Не

Е172

Черно, алено и жълто

Железен оксид и хидроксид

Токсичен във високи дози

Морски блага, пастети

Не

Е180

Латолрубин

Червена багра

Алерген

Нямаме данни

Не

Е181

Танин

Пречистващ сътрудник

Двойнствен по природа, отрицателният му резултат се свързва с риск от рак на дебелото черво, приписват му се и изгоди

Алкохол, най – постоянно виновност

Не

Консерванти

Е210

Бензоева киселина
 
Алерген, провокира астма, взаимодейства със серен бисулфид

Безалкохолни, сокове, алкохол, сирене,подправки,замразени храни, фармацевтични артикули, тонизиращи питиета, люти храни

Не

Е211

Натриев бензоат

Алтернатива на Е210
   
Е212

Същата група с Е210
    
Е213

Същата група с Е210
    
Е220

Серен двуокис
 Астматичен припадък, не се обработва от хора със слаби бъбреци, унищожава витамин В1, алергенСушени плодове, оцет, вино,домати, някои сурови плодове и зеленчуци, картофени субпродукти, бира, безалкохолниНе
Е221
 Като Е220   
Е225
 Като Е220   
Е226
 Като Е220   
Е227
 Като Е220   
Е228
 Като Е220   
Е230
Бифенил производни Токсичен, можем да напомним, че типичното ДДТ е дифенилЗемеделски цели, земеделска продукцияЗабранен в доста страни
Е231

Е232

Е233
ДиабендазолСходен с предната група   
Е236
Мравчена киселина ТоксичнаНямаме данниЗабранен в доста страни
Е249
Калиев нитритЦветови фиксаторТоксичен, допустимо взаимоотношение с хемоглобина, вероятен канцерогенен резултат,Месо и месни творби – като подобрител на цвета и трайносттаВ детските храни изрично неразрешен
Е250
Натриев нитрит Канцерогенен, възможно  взаимоотношение в стомаха до нитрозамин, провокира хиперактивност и алергииНяма данниНе
Е251
Натриев нитратСходен с горното Ферментационни месни артикули (сушени и прочие меса), азотна киселина, наторяванеНе
Е252
Калиев нитрат Канцерогенен, вероятни химични реакции, алергенСъхраняване на месо и месни консерви, барут, наторяванеНе
Е261
Калиев ацетат Опасен при нарушена бъбречна функцияКонсерви и туршииНе
Е264
Амониев ацетат Гадене, повръщанеНяма данниНе
Е270
Млечна киселина Трудно смилаема за бебетаСуроватка,картофи,царевица, меласаНе
Е281
Натриев, калиев и калциев пропионат МигренаХляб и тестени продуктиНе
Е282

Е283

Е290
Въгероден диоксидОхладител, варов дериватПовишава резултата от алкохолаБезалкохолни питиета, вино, сладкарски изделияНе
Минерали, киселини, антиоксиданти

Е296
Ябълчна киселина Вредна за децатаДобива се естествено, постоянно употребена добавкаНе
Е310
Пропил галатИзвлечен от черупки, срещу гранясване на мазнинитеЗабранено за деца, трансформира състава на кръвта, метемоглобинемия, дерматит, стомашно разстройствоМаргарини,мазнини, сосове, опаковкиВ детските храни
Е317
 Захарен дериват   
Е319
TBHQПетролен продуктГадене, делириум, повръщане. 5 грама е съдбовна доза.Маргарини, мазнини, маслаНе
Е320
ВНАПетролен дериват, забавя окислителните процесиКанцерогенен, естерогенен, делириум, повръщане, алергии,Маргарин, мазнини, масла, ядки, бланширани картофи и другиПри бебешките храни
Е321
ВНТСродно на ВНА   
Е322
ЛецитинЕмулгатор, натурален произходВъв високи дози предизвиквапотене, нарушение на стомашната активност, гаденеМазнини, маргарини, течни шоколади и пр.Не
Е325-329
Лактати Опасни при лактозна непоносимост Не
Е375
НиацинВитамин В3Да се следи количеството, над 1 000 мг дневно, поврежда черния дроб, очите, води додиабет, покачва пикочната киселина в кръвта, главоболие и болки в стомахаЕстествено участва в фасул, грах, различен зърнени, другите типове месо, мляко и яйцаНе
Е385
EDTAСтабилизатор, антиоксидант, консервантКанцерогенен в композиция с витамин С и натриев бензоат, нарушава йонния баланс, алергииКозметика, текстил, някои храни и напиткиЧастично
Гуми, емулгатори, стабилизатори

Е407
КарагенанСтабилизатор от водораслиАлерген, може да е нечист с канцерогенен етиленоксидХраниЗабранен за храни в дребни опаковки, дружно с съвсем всички гуми до Е418
Е420
СорбитолИзкуствен подсладителАлерген, коремни разстройства, лаксативен ефектНискокалорични храни, консервант в козметикатаЗабранен в детските храни
Е441
ЖелатинЕмулгаторОпасен за астматици и алергични към сулфитиРазлични храни, натурален произходНе
Е461
МетилцелулозаСтабилизаторЧревно неразположениеХраниНяма данни
Е463
ХидроксипропилцелулозаСгъстителНеизвестниХраниЧастично
Е470
Соли на мастни киселиниСтабилизаторНеизвестниХраниЧастично
Е483
Стеарил тартратСтабилизаторНеизвестниХраниЧастично
Е493
Сорбитан монолауратСтабилизаторНеизвестниХраниЧастично
Е494
Сорбитан моноолеатСтабилизаторНеизвестниХраниЧастично
Е495
Сорбитан монопалмитатСтабилизаторНеизвестниХраниЧастично
Минерални соли

Е503
Амониев карбонатЕмулгаторИма нездравословен резултат дългосрочноПечиваНе
Е508
Меден хлоридЕмулгаторТовари стомахаХлебни продуктиНе
Е510
Амониев  хлорид/ нишадърДобавкаТовари черния дробСтабилизатор, изключително при лекарстваНе
Е513
Сярна киселинаЕмулгаторТоксична, отровна, реактивоспособнаНеизвестноВ множеството страни
Е514
Натриев сулфатЕмулгаторНарушава водния балансНеизвестноНе
Е529
Калциев оксидЕмулгаторДоказано безопасен в дребни количестваНеизвестноНе
Е544
Калциев полифосфатЕмулгаторВреден, неразбираеми действияНеизвестноДа
Е545
Амониев полифосфатРегулаторВреден, неразбираеми действияНеизвестноЧастично
Е553b
ТалкСтабилизаторДразни стомаха, канцерогенОриз, сладки, шоколадНе
Е554
Калциев и алуминиев силикатСтабилизаторОпасен за бременни, поврежда плацентатаСол, изсъхнало мляко, брашноЧастично
Е556

Усилващи усет и мирис

Е576
Натриев глюконатУсилвател на вкусаГлавоболие, отичане, загуба на схващане, синдром на китайския ресторантПодправки въз основата на сушени зеленчуци, сосове и другиЧастично
Е620
Глутамична киселина, мононатриев и мономеден глутаматУсилватели на вкусаГлавоболие, отичане, загуба на схващане, синдром на китайския ресторантПодправки и сосове, замразени храни, заместители на солтаЧастично
Е621

Е622

Е626
Различни солиУсилватели на вкусаВлошават развиването на подагратаЗаместители на сол, дресинги и др.Не
Е627

Е629

Е631

Е633

Е635

Разни

Е901
Пчелен восък – естествен полимерГлазураАлергииФармакология, сладкарствоНе
Е903
Карнаубски восък, палмов сокГлазураАлергииФармакология, сладкарствоНе
Е905
ПарафинГлазура, стабилизаторИнхибира асимилиране на мазнини, канцерогенен за черватаСладкиши,сушени плодове, ферментацияНе
Е907
Рафиниран парафинСъщотоУсилено деяние на Е905СъщотоВ някои страни
Е927
АзодикарбонамидПодобрителТоксинХлебни изделияВ някои страни
Е928
Бензоил ПероксидОцветителКато на Е210БрашноНе
Е951
Аспартам, цикламат и захаринПодсладителЗа повече информация вижте публикациите за аспартам и подсладителите.Не
Е952

Е954

Е965
МалтитолПодсладител
Трудно се разгражда от храносмилателнитеензими, би трябвало да се внимава с дозите.
 

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР