Ето как доматите в градината да ви зарадват с изобилна

...
Ето как доматите в градината да ви зарадват с изобилна
Коментари Харесай

Рецептата на дядо за доматите: Кога и с какво се пръска за здрава и богата реколта?

Ето по какъв начин доматите в градината да ви зарадват с изобилна годишна продукция!

Преписах тази полузабравена старомодна рецепта преди време от един остарял вестник, само че нямах време да тествам всичко. Най най-после се взех решение да го направя предходната година.

Рецептата е доста елементарна:

В 3-литров буркан изсипете 2,6-2,7 литра вода без хлор (дестилирана), добавете 100 грама квас, разредена в топла вода и 0,5 супени лъжици захар. Покрийте с марля, дръжте бурканът топъл, като от време на време разклащате наличието. Разтворът е подготвен, когато ферментацията завърши.Аз използвам една чаша квас за 10 литра вода и напоявам растенията по 1 литър за всеки шубрак.

През лятото направих три такива подхранвания. В резултат на това, реколтата беше отлична! Храстите на доматите станаха мощни, нямаше изгаряния по плодовете, растенията лесно издържаха на жегата и неприятното време.

Но най-голямата изненада беше, че доматите продължиха да зреят и да ни радват през октомври, независимо от дъждовете и студените нощи. Най-важното – никаква фитофтороза!

Разбира се, може би тайната не беше единствено в дрождите. Значителна роля изигра компостът и мулчирането. Но крайният резултат донесе огромна наслада.

Малко секрети на градинаря

Йод за зелето. Добавете 40 капки йод в кофа с вода. Когато кочанът стартира да се образува, полейте зелето с водата към 1 литър.

Ускорете поникването. Семената ще покълнат по-бързо, в случай че се наквасен в разтвор на водороден пероксид (4%) за 12 часа (зеле), а семената от домати и цвекло – за 24 часа. За стерилизация на семената (вместо калиев перманганат) ги третирайте с 10% водороден пероксид в продължение на 20 минути. Съотношението на разтвора и семената е 1:1. След това семената се измиват и изсушават.

Чай за лука. Чаят се сварява и с него се подхранва лука. Поставете под всяка луковица торбичка с чай при засаждане. Лукът няма да боледува.

След дъжд. Картофената годишна продукция ще бъде три пъти по-голяма, ако кълновете от картофите (10-12 см) се разпилян незабавно след дъжд или силно се напоят. След това ще се образуват спомагателни стволове, върху които след известно време ще се появят грудки.

Бананов тор. Вземете бананови кори, залейте ги с вода (например в 3-литров буркан), изчакайте, до момента в който на повърхността се образуват мехурчета: плейте вътрешните цветя. Можете да доливате вода към старите кори и да добавяте нови.

Мая за цветята. 100 грама сурова квас се разтваря в 10 литра вода. Поливайте всички растения, в това число цветята на закрито, един път месечно. Резултатът ще бъде избухлив напредък.

Профилактика с чесън. Инфузията от чесън укрепва имунната система на растенията. Изсипете 4-5 скилидки чесън в 1 литър вряща вода и го оставете да се вари в продължение на 20 минути. Полученият разтвор се прибавя към водата за поливане – 1 супена лъжица на 1 литър вода – важи за всички растения.

Солена почва. Ако цвеклото образува червени листа, това означава, че в почвата няма задоволително натрий. Необходимо е цвеклото да се напои със саламура. За да извършите това, разредете една чаша сол в 10 литра вода. Това е задоволително, с цел да се получи солена почва.

Вижте още: Метод за поддържане на зеленчуците в градината против заболявания

Още нещо: Говорейки за дрожди, предходната година, по съвет на градинарите, когато засаждах разсада, сложих в дупката на доматите шепа стрити сухари и дървесна пепел, в средата на лятото, трябваше да вързвам чорапи на стъблата и да ги закрепвам за колчета – растенията се развиха толкоз мощно! Не бях виждал нещо сходно преди. Стъблата бяха с диаметър 2,5 см и високи 2 м (сорт кардинал).

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР