Ето къде си или There you are на художникa Михаил

...
Ето къде си или There you are на художникa Михаил
Коментари Харесай

България на Венецианското бианале с инсталация главата/разделена от тялото

" Ето къде си " или There you are на художникa Михаил Михайлов и кураторът Ирина Баткова е определеният български план, който ще взе участие на 59-то Венецианско бианале , което ще се организира сред 23 април и 27 ноември във Венеция след година пропуск поради пандемията от ковид. Проектът е определен с лекост и съвсем единомислещо, показаха от журито Весела Ножарова и Боряна Вълчанова. Последната добави, че е горда с българското показване.

Основната тематика на бианалето ще е рисунката - най-старата и чиста форма на изложение. Журито се състои от 6 члена, след избора е издадена специфична заповед, има представители на културни организации, университети и Неправителствени организации, заявиха от Министерство на културата.

В бианалето тази година ще вземат участие 17 плана от разнообразни страни. България е от страните, които си наемат щанд.

Комисарят на националното присъединяване и шеф на националната изложба Ярослава Бубнова изясни, че България всякога намира характерно пространство, с цел да взе участие на бианалето, тази година служебният министър на културата Велислав Минеков е спомогнал за намиране на пространството за присъединяване. Сблъскахме се с нови детайли - решението на кмета на Венеция поради пандемията бе, че историческите здания имат ограничаващ режим и не могат да бъдат предоставени за 7-те месеца . Но е изработен избор - хубаво място, централно, известно, до моста на града, посещава се от всеки, който идва на отмора. Пространството е от нов вид - изчистено, съвременно.
 Снимка 559836
Източник:

Националното присъединяване на България ще се осъществя в експозиционното пространство Спацио Рава (Spazio Rava), което се намира в централната част на Венеция в квартал Сан Поло на Канал Гранде, наоколо до моста Риалто.

През 2022 година артистичната директорка на международнaта галерия е Чечилия Алемани. Името на плана е " Млякото на фантазиите " (The Milk of Dreams) и е взето от книга на художничката-сюрреалистка Леонора Карингтън (1917-2011). Нейните истории разказват магическия свят, в който животът непрестанно се премисля през призмата на въображението - освободен свят, където всеки може да се преобрази, да стане нещо или някой различен. Според Алемани фокусът на нейната галерия е върху три тематики: представянето на тела и предмети и техните метаморфози ; връзката сред индивидите и технологиите; връзката сред телата и земята. Тя има за цел да предизвика участниците и аудиторията с въпросите: " Как се трансформира дефиницията за индивида? Какво съставлява животът и какво отличава животните, растенията, хората и нечовеците? Какви са нашите отговорности към планетата, другите хора и другите организми, с които живеем? И по какъв начин би изглеждал животът без нас? ". Чечилия Алемани е известна кураторка, основана в Ню Йорк и първата италианка на позиция артистична директорка на Венецианското биенале.
 Снимка 559835
Източник:

За повторно конкурсната процедура се организира от назначеното от Министерството на културата жури.

Участниците и планът

Избраният план на България е на художника от Велико Търново Михаил Михайлов и куратора Ирина Баткова. Михайлов е роден през 1978 година във Велико Търново, работи във Виена и Париж, специализации и награди има в Париж, взема и австрийската държавна стипендия за образно изкуство и премия за графика през 2015 година Ирина Баткова е публицист и куратор, живее и работи в София и Истанбул, приключила е българска лингвистика и културология, организатор в Софийската градска художествена изложба, шеф на Шипка 6, някогашен програмен шеф на радио Свободна Европа, изследвала е генерации създатели.

На бианалето определеният план на Михаил Михайлов взе участие с няколко стаички, в които ще има ситуирани рисунки, видео и арт апаратура. Той изясни пред публиката част от концепциите си. Една от тематиките му е " прахуляк в прахта " - съставлява рисунки на прахуляк и отпадъци, които са метафора на човешкото битие и следите, които човек оставя в своето битие и следите, които оставя върху планетата. Михаил твърди, че рисунката му слага въпроса къде идваме и къде отиваме - микро и макрокосмос. По думите на създателя - рисунката не наподобява като нарисуван прахуляк, а все едно е посипана с същински.

Друга серия рисунки се занимава с несъвършенствата в архитектурата. Тази инспирация художникът получил по време на пандемията , гледайки в тавана и открил, че той има нарушавания. Тогава направил прилика със слабите места в тялото, а пандемията му се сторила като тест, който тества тялото му, както водата тества архитектурата. Всички се конфронтирахме със себе си по време на пандемията от ковид, разяснява Михайлов.

Трета тактика в плана на Михаил Михайлов е " трансформацията на белия костюм ", още веднъж обвързвана с ковид. Тя се назовава " head spacing " и съставлява апаратура, а " ла Кристо ". В инсталацията основата е върху главата - съзнанието и връзката сред хората и съзнанието като проекционно платно.

В инсталацията ще се сложи главата, като се разделя от тялото на две. От вътрешното пространство се вижда главата на създателя , а отвън пространството се вижда тялото на посетителя.

" Съзнанието като бяло проекционно платно за планиране на всички мисли и саморефлекси на създателя. Взаимоотношения сред автор-посетител- връзките сред хората, приемайки, че цялата структура на живота се основава в главата и тя е обект и произведение на изкуството, което е изложено ", изясни той.

Цифрово - Изготвянето на плана е коствало 60 000 лева . Сумата за наемане на пространството е 80 000 евро с Данък добавена стойност - средствата са обезпечени по бюджета на Министерство на културата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР