Ето и цялото интервю:Господин Смилов, утре е първият ден на

...
Ето и цялото интервю:Господин Смилов, утре е първият ден на
Коментари Харесай

Даниел Смилов пред Фрог: Ако Борисов е шеф на ПГ на ГЕРБ, това ще е сигнал към ПП-ДБ

Ето и цялото изявление:

Господин Смилов, на следващия ден е първият ден на 49-тото Народно заседание, откакто президентът Румен Радев реши да го свика. Смятате ли, че президентът бърза? Появиха се изказвания, че добра допустима дата би била след Великденските празници. 

 

Да, не е ясно за какво е цялото това бързане. Най-вероятно Радев желае да пришпори процедурата. В такава обстановка, в която няма изясненост дали ще се сътвори държавно управление, се основава усещане, че президентът бърза към нови избори и ново служебно държавно управление. 

Защо смятате, че е по този начин? 

 

От самото бързане. Така или другояче няма ясна формула сега. Партиите в Народното събрание не са посочили, че е налице такава. Вярно е, че е допустимо президентът да желае да сътвори някакъв спомагателен напън върху партиите да основат държавно управление, само че ми се коства, че няма потребност и смисъл от това бързане в Страстната седмица. 

Какво очаквате, че ще се случи с избора на ръководител на Народното събрание на следващия ден на фона на тази привидна неизбежност на новия парламент? Предишният път този въпрос занимава депутатите към три дни и се стигна до големи кавги. 

 

Най-разумно би било този избор да се отсрочи за след Великден. Няма неотложност ръководителят да бъде определен още на следващия ден. Ако има подготвеност сред партиите, и това може да стане. Но в случай че няма, добре е процедурата да се отсрочи. 

Кой ще е главният залог за сформиране на държавно управление? 

 

Има прекалено много разновидности за сформиране на държавно управление. Ако ГЕРБ имат предпочитание, биха могли да го създадат. Варианти има в коалиция с “Продължаваме Промяната ” и “Демократична България ”. Вярно, това бе отхвърлено, само че в случай че ГЕРБ желаят такова държавно управление, биха могли да оферират условия и отстъпки, при които ПП-ДБ биха се съгласили. Дори да не се стигне чак до там, може да се обмислят разновидности за държавно управление на малцинството, което е толерирано по някакъв метод.

Това би сработило при игра на кворум. 

 

Единият вид е този. Другият е посредством възпиране или жестове. Но в действителност парламентарната процедура е гъвкава и дава доста разновидности. Трябва да забележим ГЕРБ какво ще сложат на масата и като предложение за държавно управление, и като жестове. 

 

Има и варианти с други партии, които също са опция за ГЕРБ - открита коалиция, коалиция сред някои от партиите - Движение за права и свободи и поддръжка на Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Според мен разновидностите не са изчерпани, не са обсъждани, не са извадени причините. Струва ми се, че президентът по-скоро трябваше да подтиква такава полемика, а не да потегля към привикване на Народното събрание. 

Тоест Радев не им дава време? 

 

Да. С тези 4-5 дни по време на празници надали нещо ще се реши. Това, което ми се коства рационално, е да се подтиква диалог по всеки един вид, който съществува. 

Утре ще бъде забавен ден. Борисов ще бъде народен представител. Какво очаквате да се случи? 

 

Нищо кой знае какъв брой изключително няма във обстоятелството, че Борисов е народен представител. Интересно би било дали той ще стане ръководител на парламентарната им група и дали той ще изнася речите. Интересното е, че в случай че той извършва тези функционалности, това ще направи взаимоотношение с ПП-ДБ по-малко евентуално. Това би било удостоверение на тезата, че за Борисов съставянето на кабинет е негова реабилитация. 

Това кой ще изберат от ГЕРБ за собствен ръководител ще е сигнал? 

 

Ще бъде знак, да. Ако изберат подобен вид държание, най-вероятно това значи, че биха желали или коалиция с други партии, или да се отива към нови избори.

 

изявление на Джесика Вълчева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР