“EТО ГО ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НА СЪДА НА ЕС В ЛЮКСЕМБУРГ, КОЕТО

...
“EТО ГО ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НА СЪДА НА ЕС В ЛЮКСЕМБУРГ, КОЕТО
Коментари Харесай

Не е вярно, че в Европейския парламент се влиза без Ковид сертификат |

“EТО Гражданско отделение ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НА СЪДА НА Европейски Съюз В ЛЮКСЕМБУРГ, КОЕТО СПИРА РЕШЕНИЕТО СЪС ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ДА съдебна експертиза ХОДИ НА РАБОТА! ”, гласи заглавие в български уебсайт. В текста се прибавя, че със правосъдно решение “СПИРАТ осъществяването на решението на Европейския парламент да позволява на работа САМО СЪС ЗЕЛЕН СЕТРИФИКАТ депутати и чиновници. ”

Публикацията от 3 декември се споделя в обществените мрежи с подстрекателство, че Общият съд на Европейския съюз (ЕС) анулира дефинитивно разпоредбите за влизане в постройките на Европейския парламент (ЕП) единствено с годен Ковид документ.

Темата с достъпа до евроинституцията беше повдигната и в българския парламент, където депутатите дебатираха дали същата мярка да се вкара и за постройките на Народното събрание у нас. Мярката не беше призната от болшинството. “В Европейския парламент също не е по този начин, тъй като има решение на съда в Люксембург и там не се влиза със зелен документ, тъкмо по тъжба на европейски депутати. Като приказваме за европейска процедура, това е европейска и политическа, и правосъдна процедура ”, съобщи от парламентарната естрада водачът на “Възраждане ” Костадин Костадинов на 9 декември. Думите му са идентични на публикуваното от българския уебсайт.



Проверката на Factcheck.bg сподели, че информацията за анулация на мярката за достъп в постройките на Екологичен потенциал с Ковид документ не е настояща и не дава отговор на обстоятелствата нито в обявата от 3 декември, нито в изявлението на Костадинов от 9 декември.

В текста на Afera се цитира решение на Съда на Европейски Съюз в Люксембург от 5 ноември, което фактически съществува, само че не е конкретизирано, че е било в действие краткотрайно. На 30 ноември – три дни преди обявата, е излязло ново – този път дефинитивно решение на същия съд, че Бюрото на Екологичен потенциал не е в нарушаване и може да изисква Ковид документ за достъп до постройките на евроинституцията.

Как се стига до краткотрайното решение?

На 27 октомври Бюрото на Екологичен потенциал взе, че от 3 ноември в постройките на евроинституцията в Брюксел, Страсбург и Люксембург ще се позволяват единствено хора с годен Ковид документ. Документът потвърждава, че обещано лице: е изцяло ваксинирано; има имунитет, откакто се е възстановило от преболедуване; или има неотдавнашен негативен резултат от PCR тест. В претекстовете за решението си бюрото показва, че мярката ще даде опция на евродепутатите да се върнат към персоналните срещи за реализирането на парламентарната си активност, като в същото време по този метод ще се подсигурява сигурността.

Група евродепутати и други длъжностни лица нападнаха това решение в Съда на Европейски Съюз на 4 ноември и желаеха анулацията му. Аргументите им са, че мярката би предизвикала съществени и непоправими вреди – при отвод да показват документ или механически неточности – в случай че документът се окаже недействителен по механически или други аргументи, те ще бъдат възпрепятствани да упражняват активността си и пълномощията им ще бъдат лимитирани.

На 5 ноември ръководителят на Общия съд излезе с, с което в действителност спря решението на Бюрото на Екологичен потенциал. Това определение е представено в обявата от 3 декември, или близо месец по-късно. Съдът показва, че се възползва от процедурното си право да вкара краткотрайни ограничения, до момента в който прегледа по-подробно доводите на страните и получи задоволително информация за разрешаването на фактическата и правна обстановка. Предвид намесата в цялостното и интензивно практикуване на активността на жалбоподателите, съдът взема решение краткотрайно да се спре осъществяването на решението на Бюрото на Екологичен потенциал. Спрямо определението евродепутатите и другите чиновници на Екологичен потенциал могат да влизат в постройките на институцията с негативен бърз тест, който могат да си създадат и сами. Ако резултатът е позитивен, лицата би трябвало да си създадат PCR тест. В случай че и той е позитивен, те може да не бъдат позволени до постройките на Народното събрание.

Окончателното решение

На 30 ноември – три дни преди датата на обявата в българския уебсайт, ръководителят на Общия съд на Европейски Съюз излезе с, с което анулира краткотрайното и удостоверява решението за достъп с Ковид документ в постройките на Екологичен потенциал. В претекстовете написа, че това условие нито има за цел да сложи под въпрос упражняването на отговорностите на чиновниците в Екологичен потенциал – евродепутати, техни сътрудници, личен състав, упълномощени публицисти и други, нито има подобен резултат. Сред е още, че нито един от причините на жалбоподателите не потвърждава, че породените от мярката вреди могат да бъдат непоправими. Съдът показва, че с мярката не могат да се появат сложни за коригиране или даже непоправими вреди, свързани с нарушаването на главните права на жалбоподателите.



„ Що се отнася до хипотетичната директна офанзива против представителната власт на евродепутатите и тяхната дарба да работят по потребен и ефикасен метод, защото обжалваното решение се отнася и за техните помощници и личния състав на Народното събрание “, съдът показва, че жалбоподателите “не са изтъкнали съответен мотив, с който да потвърдят, че тези лица не са в положение да се съобразят навреме с наложените условия за достъп. ”

“В момента безусловно всеки, който влиза в Екологичен потенциал, без значение дали е евродепутат, чиновник, публицист или просто клиент, е задължен да покаже зеления си документ ”, уеб сайтът на Българското национално радио (БНР), като се базира на кореспондента си в Брюксел.

Проверено:

Нито обявата от 3 декември в български уебсайт за анулация на мярката за вход в постройките на Екологичен потенциал единствено с Ковид документ, нито сходно изявление на водача на “Възраждане ” Костадин Костадинов от 9 декември, дават отговор на обстоятелствата сега на съобщаването им. Общият съд на Европейски Съюз е взел решение на 30 ноември, с което се разрешава на Бюрото на Екологичен потенциал да вкара тази мярка за достъп до постройките на евроинституцията. Със същото определение е анулирано и краткотрайното решение от 5 ноември, с което е спряно условието за вход с Ковид документ в постройките на Екологичен потенциал.

 Божидар Ангелов

Божидар Ангелов е докторант по медийна политика и право на Европейски Съюз в катедра „ Европеистика “ на СУ „ Св. Климент Охридски “. Пътят му в публицистиката стартира като стажант в телевизия BiT и районния център на Българска национална телевизия в Благоевград. Редактор е в осведомителните уеб сайтове News.bg и Money.bg, а по-късно става и водещ на новинарски блок на предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. Темата за битката с дезинформацията и ползата му към инспекцията на обстоятелствата потеглят от президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година Година по-късно пази магистърска теза на тематика „ Ролята на медиите за ограничението на подправените вести (fact-checking) “ в магистърска стратегия „ Е-Европа “.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР