Ето една сладка рецепта за евтина, зелена пластмаса, която може

...
Ето една сладка рецепта за евтина, зелена пластмаса, която може
Коментари Харесай

Създадоха зелена пластмаса от захар и царевични кочани

Ето една сладка рецепта за евтина, зелена пластмаса, която може фрапантно да се понижи замърсяването на нашата планета.

Американски химици създадоха екологичен способ за произвеждане на полиетилен-фурандикарбоксилат (PEF) — пластмаса, която има капацитет да размени най-често срещания през днешния ден полиетилен терефталат (PET), заяви списание Science.

Пластмасовите артикули са един от най-ужасяващите замърсители на природата. Те оставят голям въглероден отпечатък върху планетата — производството ѝ възлиза минимум на 100 милиона тона въглеродни излъчвания всяка година.



Изследователски екип от Университета на Уисконсин в Медисън в този момент има решение на този голям проблем. Учените са измислили на ниска цена метод за произвеждане на пластмаса, която също така няма да замърсява природата, тъй като се прави от захар и царевица.

Статия за невероятното изобретение на екипа, управителен от доктор Джим Думенсик, беше оповестена неотдавна в списание Science Advances.

Синтезът на PET от петролни артикули оставя забележителен "въглероден отпечатък " (емисии на парникови газове). Така че химиците не от дълго време се пробват да намерят други възможности, щадящи околната среда. PEF се смята за обещаващ вид, само че бе мъчно да се създаде "зелен " способ за производството му.

Екипът на Думенсик открива ключът за този способ — това е разтворителят гама-валеролактон (GVL), получаван в това число от селскостопански боклуци като царевични кочани. Химиците разтварят във вода GVL дружно с киселина — катализатор и благодарение на получената примес съумяват дейно да преобразуват фруктозата — една от най-разпространените в природата захари — в суровина за фурандикарбонова киселина (FDCA), която от своя страна, служи като един от главните градивни детайли на PEF.



За страдание, този способ има дефекти, които създателите към момента не могат да поправят. На първо място технологията употребява платина — безценен и необичаен метал (все отново има вяра да може да се размени с по-евтиния кобалт). На второ място в случай че полученият по този метод PEF стартира всеобщо да заменя PET, ще има потребност от доста растителни първични материали — това ще усили натиска върху околната среда и още веднъж ще образува "въглероден отпечатък ".

И най-после, съгласно изчисленията на химика Али Хюсеин Мотагамвала, един от съавторите на работата, един метричен звук синтезиран по новия способ PEF ще коства Щатски долар 1490. Това е с Щатски долар 45 повече от цената на същото количество PET, създадено по модерна технология — с други думи, това е стопански неизгодно.

Но това е стъпка в вярната посока, съобщи Матю Кена, химик от Станфордския университет. Ако методът на Думенсик бъде доработен, е реалистично да направи производството по-екологични пластмаси и по-евтино.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР