Ето една съвсем нова идея от САЩ, която превръща вашия

...
Ето една съвсем нова идея от САЩ, която превръща вашия
Коментари Харесай

50 години по-късно: Историята на първата конзола за видеоигри

Ето една напълно нова концепция от Съединени американски щати, която трансформира вашия тв приемник в игра, която може да се играе от двама “, споделя проницателният водещ Реймънд Бакстър, до момента в който демонстрира на английската аудитория за първи път устройство, което ще даде подтик на мулти-милиардна промишленост, споделя BBC.

В епизода на BBC Tomorrow`s World, излъчен за първи път преди 50 години, той продължава да показва опциите на първата в света подпора за домашни видеоигри, Magnavox Odyssey.

Изобретението е плод на въображението на Ралф Баер, немско-американски инженер, който се занимава с концепцията за интерактивни телевизионни игри от 60-те години на предишния век. С дребен екип той е разработвал голям брой прототипи на конзоли, преди да пусне Одисеята пред нищо неподозиращата американска аудитория през 1972 година, годината преди излъчването на BBC.

Конзолата се състоеше от продълговата кутия, която можеше да бъде включена в тв приемник. Беше обвързвана с два правоъгълни контролера с дискове, които играчите можеха да завъртят, с цел да управляват играта.

По днешните стандарти за игри Odyssey е много обикновена. Липсваше й звукова дарба, захранваше се от акумулатори и машината в действителност не можеше да запаметява резултат, разчитайки на самите играчи да си спомнят по какъв начин да минат напред в равнищата.
Завръщане в бъдещето
Графиката също беше примитивна. Можеше да създаде единствено селекция от бели квадрати и линии на напълно черен декор. И по този начин, компанията създаде серия от пластмасови наслагвания, които могат да бъдат залепени към предната част на ефирен екран посредством статично електричество, с цел да основат цветни визуализации на играта. Те също по този начин създадоха светлинен револвер, който водещият на Tomorrow`s World`s Бакстър може да бъде забелязан да размахва по леко застрашителен метод против своя сътрудник, с цел да се насочва към движещи се точки на екрана за игра, наречена Shooting Gallery.

Въпреки че може да наподобява рудиментарно в този момент, технологията – и концепцията за въвеждане на видеоигри непосредствено в домовете на хората – бяха трансформиращи. Опростеният дизайн и минималната графика се оказаха мощна страна. Тъй като беше елементарно за схващане и игра, това означаваше, че съвсем всеки може да я употребява. Играчите бяха пленени от новостта да могат да управляват играта на личните си тв приемници.

С Odyssey, Ралф Баер е пионер в напълно новата идея за домашни видеоигри, поставяйки началото на културния феномен, който избухна по-късно. Той оформи траекторията на цяла промишленост. Играта на тенис, която Реймънд Бакстър играе, беше ентусиазъм за извънредно сполучливата игра Pong Arcade на Atari от 1972 година, която доста имитира нейния геймплей. Толкова доста, че Magnavox съди Atari и други огромни компании за аркадни игри поради дизайна и програмирането на игрите.

Физическото ръководство на Odyssey вкара концепцията за слушалки на играчи, до момента в който наслагванията на телевизионния екран може да се каже, че предвещават концепцията за разширена действителност, която ще стане преобладаваща в игри като Pokémon Go.

Дори въздействието на неговите игри остават диря. Ехото от основаните на спорт игри, които идват с него, като футбола, може да се види в игри като Fifa 23, а концепцията за пукотевица от първо лице, Shooting Gallery, в днешните игри като Call of Duty.

Въпреки ранните си нововъведения, Magnavox Odyssey бързо ще бъде помрачен от бързия ритъм на пазара, който сътвори. Atari, която се отдалечи от аркадните игри, с цел да навлезе на пазара на конзоли няколко години по-късно, скоро изпревари Magnavox по продажби, последвана от колоса на видеоигрите Nintendo.

Но до момента в който Odyssey може да наподобява доста надалеч от днешните съвременни конзоли, концепциите зад нея разпалиха въображението на тези, които я последваха, и подхраниха растежа на международна промишленост на стойност към 384.9 милиарда $ през днешния ден.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР