Ето един пример за подобна сделка, без претенции, че е

...
Ето един пример за подобна сделка, без претенции, че е
Коментари Харесай

Как държавна фирма даде 2,573 М лв. на Огнян Донев да я купи?

" Ето един образец за сходна договорка, без искания, че е най-изчерпателен или нарицателен: На 30 юли 2001 година е подписан контракт за продажбата на Телекомплект ЕАД от РМД против 9.4 млн. лева За купувача договорката се оказва съвсем подарък:

От желаната цена единствено 10% се заплащат в брой. Останалите 90% се заплащат с компенсаторки, като към датата на покупката обезщетителните записи се търгуват на цена сред 14 и 16% от номинала им, което значи, че цялата " кешова " цена е била в размер на към 2.3 млн. лева

Но никой не обръща внимание на една основна детайлност. По време на покупко-продажбата в банковата сметка на Телекомплект АД има 3,245 млн. лева Тоест купувачът заплаща, става притежател на компанията и незабавно забогатява с 945 000 лева Плюс 16 златни парцела в София!

След пререгистрацията на Телекомплект в Надзорния съвет на " работническото ” сдружение са назначени Огнян Донев като зам.-председател и неговият другар - юристът Венцислав Стоев. Сделката е готова и подписана от Агенцията за приватизация с изпълнителен шеф Левон Хампарцумян.

В тази договорка тандемът Донев–Стоев постанова модел, който към този момент е пробван сполучливо. В идващите години ще се окаже, че изкупуваните сдружения непроменяемо разполагат с налични средства, задоволителни да погасят отговорностите на своя покупател към страната и към финансиращите го банки. В бързината по договорката с Телекомплект се стига и до куриоз. ТЕМА разполага с писмо, подписано от Хампарцумян, в което се споделя, че Телекомплект АД е закупило и заплатило цената за Телекомплект ЕАД. Налага се арбитър от фирменото поделение на Софийски градски съд да го поправя, че купувачът в действителност би трябвало да е РМД.
Както се споделя в такива случаи – грешката е вярна.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР