Ето, че в Германия отново е регистрирано огнище на Ковид-19

...
Ето, че в Германия отново е регистрирано огнище на Ковид-19
Коментари Харесай

А ако германци трябваше да берат аспержите и ягодите по полетата?

Ето, че в Германия още веднъж е записано огнище на Ковид-19 в аграрни район. Този път болестта потегля от една плантация за аспержи в селището Кирхдорф, провинция Долна Саксония, намиращо се сред Бремен и Оснабрюк. Заради бързото разпространяване на болестта в региона е задействана така наречената " спешна спирачка “, включваща по-строги противопандемични ограничения.

Има ли двоен стандарт по немските полета?

Около 1000 берачи на аспержи, множеството от които са сезонни служащи от Източна Европа, са сложени под така наречената " трудова карантина " - служащите могат да излизат единствено с цел да отидат на работа и на никое място другаде. Полицията следи за спазването на ограниченията.

Местните хора въобще не са сюрпризирани от появяването на ново огнище на болестта там. Те настояват, че медиите си затварят очите за казуса. А той не е по никакъв начин малък: всяка година до 350 000 сезонни служащи се грижат в Германия за прибирането на реколтата от аспержи и ягоди, които купуваме от пазара и супермаркета.

Петер Косен е католически духовник, който предходната година се прочу с острата си рецензия против неприемливите условия на труд в месопреработвателния отрасъл в Германия. За своя ангажимент той даже беше награден от министър-председателя на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет с медал за заслуги. " На доста места се подценява фактът, че хора биват излагани на риск, тъй като не могат да съблюдават отдалеченост и стават жертва на всеобщи огнища на болестта ", споделя той за Дъждовни води.

Най-късно от предходната година се знае, че в хранително-вкусовата индустрия в Германия се стига до големи огнища на болест - било то в месопреработването, при брането на плодове и зеленчуци или на други места.

" Възниква усещането, че съществува някакъв двоен стандарт ", споделя свещеник Косен. Според него за служащите от Източна и Югоизточна Европа се поставят по-малко грижи. Ако за тази тежка работа трябваше да се набират германци, нещата биха изглеждали по различен метод, споделя той. " А това е недопустимо ", счита свещеник Косен.

И Бенямин Луиг от Европейския съюз по въпросите на сезонните служащи, който е и координатор на Инициатива за почтен аграрни труд, не е сюрпризиран от появяването на огнище от Ковид-19 във фермата за аспержи в Кирхдорф. " Просто ограниченията са доста хлабави ", споделя той. Луиг също счита, че във връзка с непознатите сезонни служащи съществува двоен стандарт. Той показва и още един проблем: това, че тези хора работят месеци наред в Германия без да имат здравна осигуровка.

Как реагираха политиците на случая от Кирхдорф?

Водещите политици в Германия в началото не обърнаха внимание на случилото се в Кирхдорф. Единствено председателката на Лявата партия Жанин Вислер взе отношение по въпроса. Тя обърна внимание на това, че сезонните служащи са изложени на висок риск, поставят тежък труд и нормално населяват мизерни жилища с пагубни санитарни възли. В тази връзка Вислер упорства за по-добри условия на труд и живот за тази работна ръка: хората да бъдат настанявани в единични стаи, да им се обезпечават гратис защитни маски и постоянно да бъдат тествани за Ковид-19. И още нещо: който желае да работи в Германия, би трябвало наложително да е здравноосигурен - още от първия ден.

След изявлението на Вислер, депутатът от ХДС Аксел Кньорих, в чийто изборен регион попада и Кирхдорф, също направи изказване. Той твърди, че служащите от фермата за аспержи постоянно били тествани превантивно за ковид, а предприятието имало идея за съблюдаване на хигиена.

Този петък Бундесратът - Камарата на обособените немски провинции - ще се занимае с тематиката. Очаква се да бъде утвърдена уговорка, съгласно която по изключение сезонните служащи ще могат да работят в Германия до 102 дни без обществена осигуровка. С други думи: при престой до 3-4 месеца в страната задграничните берачи на аспержи или ягоди ще продължат да се трудят без да са обезпечени.

" Това съставлява сериозен проблем ", счита специалистът от сектора Бенямин Луиг. " Много от тези служащи нямат осигуровки и в родните си страни. Просто не може да ги оставим тук 4 месеца без каквато и да било обществена отбрана. "

 

Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР