Етнографът Десислава Тихолова е поканена като лектор за конференцията на

...
Етнографът Десислава Тихолова е поканена като лектор за конференцията на
Коментари Харесай

Етнографът Десислава Тихолова е поканена като лектор на конференция в САЩ

Етнографът Десислава Тихолова е поканена като преподавател за конференцията на Асоциацията за славянски, източноевропейски и евразийски проучвания (АСИЕИ) в гр. Филаделфия, Пенсилвания, Съединени американски щати. Научният конгрес се организира в интервала 30 ноември – 3 декември.

Панелната сесия е озаглавена “Български мигрантски истории в подтекста на колонизацията и деколонизацията: културни идентичности сред Изтока и Запада ”, проведена от Асоциацията по българистика и призната от АСИЕИ за годишната им конференция през 2023 година

В рамките на събитието госпожа Тихолова ще показа тематиката „ Случаят „ Еберхард Унджиян ” – от фамилна миграция към подвижност ”. Познатият на множеството русенци Еберхард Унджиян – биолог, откривател, журналист, преводач и някогашен музеен чиновник в отдел „ Природа ”, разгласява своята автобиография в Известията на Регионален исторически музей Русе. Този текст, дружно с текстовете на две изявленията по отношение на житейските му пътища и трудности, конструират характерен мигрантски модел, който задвижва механизми на подвижността и културната акомодация в една постоянно нова (чужда) среда. Роден в Германия от татко арменец и майка германка, той емигрира в България в годините на Втората международна война, където попада в напълно друга среда – „ трябваше да изучавам три езика – арменски, тъй като съм пристигнал в арменско семейство, български, тъй като е езикът на страната и френски, тъй като е езикът на търговията. И въобще всички от фамилията говореха френски ”, споделя спомените си Унджиян.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР