Етническите сърби в Северно Косово влязоха в сблъсъци с войски

...
Етническите сърби в Северно Косово влязоха в сблъсъци с войски
Коментари Харесай

Косовски сърби се сблъскаха с водените от НАТО миротворци пред общинска сграда

Етническите сърби в Северно Косово влязоха в конфликти с войски от ръководените от НАТО мироопазващи сили КФОР, до момента в който се опитваха да завладяват офисите на една от общините, където кметовете на етнически албанци заеха постовете си предходната седмица, съобщават АП и локални медии.

Сърбите започнаха конфликти с полицията сутринта в община Звечан, на 45 километра северно от столицата Прищина. Следобед бойците на КФОР приканиха сърбите да освободят пътя за две коли на косовските специфични полицейски сили.

След това бойците са употребявали сълзотворен газ и шокови гранати, с цел да защитят косовските офицери в транспортните средства и да разпилян протестиращите, съгласно очевидци и локални медии. Събралите се сърби дадоха отговор с мятане на камъни и други твърди предмети . Един автомобил е изгорен, само че към момента няма удостоверение за потърпевши.

По-рано публицисти бяха изпратени в публичната постройка за тяхната лична сигурност.

Насилието беше последният случай, защото напрежението се увеличи през последната седмица , като и изпрати повече, което разгласи самостоятелност от Белград през 2008 година

Косово и Сърбия са врагове от десетилетия, като Белград отхвърля да признае суверенитета на Косово.

Съединените щати и Европейският съюз ускориха напъните си да оказват помощ за решаването на разногласието сред Косово и Сърбия, опасявайки се от по-нататъшна неустойчивост в Европа , до момента в който войната на Русия бушува в Украйна. Европейски Съюз даде да се разбере както на Сърбия, по този начин и на Косово, че би трябвало да възстановяват връзките си, в случай че желаят да реализират някакъв прогрес към присъединението си към блока.

В понеделник косовската полиция и ръководените от НАТО сили за Косово или КФОР бяха видяни да пазят общинските здания в Звечан, Лепосавич, Зубин Поток и Митровица, четири общини на север, които организираха предварителни избори предишния месец .

Гласуването беше значително бойкотирано от етническите сърби , които съставляват болшинството в тези региони. Само етнически албанци или представители на друго по-малко малцинство бяха определени на кметски постове и събрания.

Полицията заяви, че сърбите са се събрали рано сутринта в три от общинските здания - в Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, само че не и в Северна Митровица. В Звечан те се пробваха да влязат, употребявайки принуждение и сълзотворен газ . Полицията отговори със сълзотворен газ, се споделя в изказване.

Премиерът на Сърбия Ана Брнабич разкритикува интернационалното отношение към събитията в Косово, като сподели, че КФОР " не пазят хората... те пазят узурпаторите ", явно имайки поради новите кметове.

" Но ние би трябвало да защитим мира. Мирът е всичко, което имаме ", сподели тя.

Министърът на защитата Милош Вучевич сподели, че сръбската войска завършва разполагането си след решението за повишение на равнището на паника. Вучевич, който сподели, че се надява на политическо решение, също разкритикува КФОР, като сподели, че тяхната позиция " наподобява, че пазят полицията от невъоръжени хора ".

Сърбите споделят, че желаят както новите кметове, които нарекоха " противозаконни и нелегитимни шерифи ", да подадат оставка и да изоставен офисите, по този начин и специфичната полиция да напусне Северно Косово, съгласно Горан Ракич, локален сръбски политик.

КФОР сподели, че е нараснал наличието си в четирите общини , в това число Митровица. Той прикани всички страни да се въздържат от дейности, които биха могли да провокират ескалация, и прикани " Белград и Прищина да се включат в водения от Европейски Съюз разговор ".

След среща с президента на Косово Вьоса Османи в понеделник, американският дипломат Джеф Ховениер повтори апела на западните сили - Съединени американски щати, Франция, Италия, Германия и Обединеното кралство - " да се заобикалят условия , при които държавни чиновници имат достъп до публични здания посредством потребление на мощ .``

Той и посланикът на Европейски Съюз Томас Шуньог се срещнаха с двама кметове на северните общини, с цел да обсъдят " по какъв начин могат да извършват отговорностите си да служат на всички свои жители ". Други двама не участваха на неофициалната среща.

Повече от дузина сърби и петима косовски служители на реда бяха ранени при конфликти предишния петък. Сръбските войски на границата с Косово бяха приведени в нараснала бойна подготвеност същия ден.

Етническите сърби в Северно Косово, които са болшинство в тази част на страната, се пробваха да блокират неотдавна определени чиновници от етнически албанци да влязат в общинските здания . Косовската полиция употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне тълпата и да пусне новите чиновници в офисите .

Съединени американски щати и Европейски Съюз осъдиха държавното управление на Косово за потреблението на полицията за принудително влизане в общинските здания.

На протест в петък вечер в Белград със своите поддръжници сръбският президент Александъ р Вучич сподели: " Сърбия няма да стои в безучастие  в миг, в който сърбите в Северно Косово са нападнати ".

Въпреки това всеки опит на Сърбия да изпрати свои войски през границата би означавал конфликт с войските на НАТО , ситуирани там.

Споразумението сред Прищина и Белград от 2013 година за образуване на сръбската асоциация по-късно беше оповестено за противоконституционно от Конституционния съд на Косово, който сподели, че проектът не включва други етноси и може да докара до потребление на изпълнителни пълномощия за налагане на закони.

Двете страни се договориха условно да поддържат проект на Европейски Съюз за това по какъв начин да продължат, само че напрежението към момента тлее.

Конфликтът в Косово избухна през 1998 година, когато сепаратистките етнически албанци се разпалиха против ръководството на Сърбия и Сърбия отговори с брутални репресии. Загинаха към 13 000 души, най-вече етнически албанци. Военната интервенция на НАТО през 1999 година в последна сметка принуди Сърбия да се отдръпна от територията. Вашингтон и множеството страни от Европейски Съюз са признали Косово като самостоятелна страна, само че Сърбия, Русия и Китай не са .
 Силите на КФОР отделиха постройките на кметствата в Северно Косово
Силите на КФОР отделиха постройките на кметствата в Северно Косово

Опити за преодоляване на етническото напрежение в района
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР