Етническите сърби ще започнат да премахват барикадите си в Северно

...
Етническите сърби ще започнат да премахват барикадите си в Северно
Коментари Харесай

Малка тактическа победа. Сърбите в Косово се съгласиха да премахнат барикадите

Етническите сърби ще стартират да отстраняват барикадите си в Северно Косово в четвъртък, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич . Новината пристигна след среща на Вучич с представители на протестиращите сърби късно в сряда.

През последните дни сърбите в Косово блокираха три гранични пункта със Сърбия, в това число и основния пункт в Мердаре. Напрежението в Северно Косово, където етническите сърби са болшинство, растеше от ноември, когато стотици етнически сръбски служители на реда, съдии и прокурори напуснаха работа в символ на митинг против решението на Прищина да забрани издадените от Белград регистрационни номера.

В сряда президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна с представители на протестиращите и сподели, че те са се съгласили да отстранен барикадите.

" Това е дълъг развой и ще отнеме време ", сподели Вучич, представен от Ройтерс. Той прочете и изказване от името на косовските сърби, в което те заплашват, че " в случай че арестите и продължаващият гнет против сръбския народ продължат, ние ще затворим северната част на Косово за дискриминационните институции на Прищина вечно ".

" Тогава ще сложим барикади, които в никакъв случай няма да бъдат отстранени и това ще бъде граница за Прищина, която те в никакъв случай няма да пресекат ", се споделя в изказването.

По-рано в сряда косовските управляващи пуснаха под домакински арест някогашния служител на реда и етническия сърбин Деян Пантич. Той беше задържан на 10 декември по съмнение, че е взел участие в нахлуване против чиновници на Централната изборна комисия.

Освобождаването му от ареста беше едно от изискванията за унищожаване на барикадите, a Вучич го назова " дребна тактическа победа ".

Блокадите започнаха в понеделник на фона на известия за пукотевица, последната от които беше осъществена късно на 25 декември. Напрежението сред Прищина и етническите сърби стартира да пораства още през ноември, откакто косовските управляващи не разрешиха издадените от Белград регистрационни номера на коли.

На 27 декември косовският вътрешен министър Джелал Свекла сподели, че Сърбия, под въздействието на Русия, се стреми да дестабилизира Косово. Обвинението беше отхвърлено от Белград. Сръбските управляващи споделят, че желаят да защитят своето малцинство в Косово.

Кремъл от своя страна също отхвърли обвиняванията на Косово, само че съобщи, че поддържа Белград.

Косово, което има преобладаващо етническо албанско болшинство, се отдели от Сърбия след война през 1998-99 година Тя разгласи самостоятелност през 2008 година, само че Белград в никакъв случай не я призна и предизвиква 120 000 етнически сърби в Косово да се опълчват на властта на централното косовско държавно управление.

Русия, обичаен съдружник на Сърбия, поддържа Белград в напъните му да блокира участието на Косово в интернационалните организации, което се поддържа от Съединени американски щати и множеството страни от Европейския съюз.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР