Етеричните масла не са химическа смес, а безопасен натурален продукт,

...
Етеричните масла не са химическа смес, а безопасен натурален продукт,
Коментари Харесай

Евродепутатите от ГЕРБ изпращат предложения относно готвените промени в защита на българското розово масло

Етеричните масла не са химическа примес, а безвреден естествен артикул, извлечен посредством филтрация по безопасен способ, прочут и употребен от епохи. Това упорстват българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и Асим Адемов, които показаха първите съответни оферти за текстове в отчета за промени в Регламента за подредба, етикетиране и пакетиране на химикали (CLP).

Къде е казусът:

Измененията в регламента, инициирани от Европейската комисия, плануват етеричните масла да бъдат класифицирани като евентуално рискови въз основа на съдържащи се в тях детайли, които в избрани условия могат да провокират неподходящо влияние върху човешкото здраве. От друга страна Комисията обосновава своите планове и с опасението, че попаднали в почвата (след приложимост на козметични артикули например), те провокират замърсяване на колоната среда.

Желанието на Европейската комисия да промени метода на етикетиране на етеричните масла провокира мощни терзания у българските производители на масло от роза и лавандула заради евентуалното условие продукцията им да бъде избрана като рискова за здравето и това да повлияе отрицателно както на индустриалния развой, по този начин и на търсенето и използването на етерични масла.

Решението:

Българските евродепутати работят интензивно с представителните организации на производителите на етерични масла от България и Европа и в тясна съгласуваност със съсловието оферират на главния докладчик Мария Спираки съответни текстове за отчета, който ще бъде прегледан в Комисията по околна среда на Европарламента.

Тяхната позиция е, че етеричните масла не би трябвало да бъдат класифицирани и третирани като примес от химически детайли, а като обособена натурална единица с изменчив състав и централизация. Това е по този начин, тъй като съставът на розовото масло не е постоянен, а зависи мощно от изискванията, в които виреят розите - метеорологичните особености, киселинността на почвите, честотата на преваляванията и други, т.е. те са субстанции с многочислени съставки, които в разнообразни условия могат да варират като количество и плътност.

Освен това българските евродепутати упорстват Европейската комисия да поддържа и стимулира желанията си с без значение изследване по отношение на директните и непреките разноски за производителите вследствие на препоръчаните разпореждания. Те сигнализират, че тежестта върху приходите и разноските на промишлеността е безусловно незнайна, а това съставлява опасност най-малките производители да бъдат изтласкани от бизнеса. В резултат районните стопански системи и обичайните промишлености са изложени на риск, до момента в който Европейски Съюз отваря вратата за конкурентен импорт от трети страни.

Какво следва:

Очаква се през месец май регламентът CLP да бъде прегледан в Европейския парламент, а в края на годината Европейската комисия би трябвало да разгласява и своите оферти за промени в другия правилник с отношение към етеричните масла - Регламента по отношение на регистрацията, оценката, разрешаването и ограничението на химикали (REACH).

Предистория:

В началото на месец март тази година за разискване на регламента и евентуалния резултат от него върху производството на българско розово масло по покана на Андрей Новаков в Брюксел бяха кметът на Казанлък Галина Стоянова, някогашният аграрни министър Десислава Танева и някогашният изпълнителен шеф на Държавен фонд „ Земеделие “ Васил Грудев. Те организираха среща с българския еврокомисар Мария Габриел и подчертаха значимостта и отражението на предвижданите промени за поминъка на българските розопроизводители.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР