Етап 11 на рали Дакар 2023 предложи първата част на

...
Етап 11 на рали Дакар 2023 предложи първата част на
Коментари Харесай

Интрига при мотоциклетите и камионите след етап 11 на рали Дакар 2023 - Други

Етап 11 на рали Дакар 2023 предложи първата част на по този начин наречения „ маратон “, при който състезателите нямат право на помощ от сервизните си екипи след финала на правата. Това предполагаше в трасето с дължина от 274 километра в пустинята Empty Quarter водачите в обособените класове да са по-внимателни. Въпреки това изненади и драми не липсваха.

Започваме с мотоциклетите, които обичайно са най-динамичната категория в пустинната конкуренция и всеки ден се случва нещо ново. Отсечката бе извоювана от Лучано Бенавидес (Husqvarna), който надви над Даниел Сандерс (GasGas) и Тоби Прайс (КТМ), надлежно с минута и половина и съвсем две. В генералното класиране, обаче, аржентинецът е на 6-а позиция, с над 18 минути закъснение от лидера.



А новият лидер във краткотрайната класификация на 2 колела е Сакйлър Хоулс от отбора на Husqvarna, който приключи стадия с 4-о време. Това, в комплект с едноминутно наказване за Тоби Прайс, бе задоволително за американеца да се върне на върха на класирането в рали Дакар 2023. Разликата сред двамата, обаче, е едвам 28 секунди. Топ 3 добавя Кевин Бенавидес (КТМ), който даде 10-време в маратонската права.

При колите, Себастиан Льоб взе четвърта поредна етапна победа (и общо 5-а тази година), а болид на Prodrive – този на Герлен Шишри, донесе двойна етапна победа за английската компания за спортни коли. Единственият водач на Audi, останал в конкуренцията – Матиас Екстрьом, бе третият най-бърз за деня.



С следващия си добър ден, Льоб съществено се прицелва във второто място на рали Дакар 2023. Разликата му с Лукас Мораес към този момент понижа до под 10 минути, като французинът ще натиска до финала, с цел да грабне „ среброто “ в маратона.

Самият Лукас Мораес е една от приятните изненади в тазгодишната конкуренция. Това е дебютно присъединяване на бразилеца в „ Дакар “, само че това не значи, че той няма опит. 32-годишният водач е повторен народен първенец на Бразилия в рали-рейда, като е печелил два пъти едно от най-големите и тежки надпревари в Южна Америка – Dos Sertoes. Негов навигатор е Тимо Готшалк, който има голям опит в пустинните съревнования, в това число купата през 2011 година като ко-пилот на Насър ал Атия.



И като споменахме Ал Атия, катарецът е все по-близо до успеха тази година. Пилотът на Toyota e с на практика несломима преднина от над час и 20 минути по отношение на Мораес, като в стадия още веднъж заложи на несъмнено и финишира с 5-о време.

Нетипично, извънредно динамична се обрисува и борбата при камионите. Мартин Ван Ден Бринк бе най-бърз в маратонския стадий, а водачът в генералното класиране Янус Ван Кастерен изгуби над 21 минути в правата. Така, разликата сред двамата холандски водачи на Iveco се стопи до едвам минута и 12 секунди. И нещата в класа на тежкотоварните занапред ще се вземат решение.



Драма имаше и при ATV-четириколките, където движещият се на трето място в генералното класиране Мануел Андухар отпадна поради механически проблеми. Александър Жиру продължава да е решителен водач, с близо час и половина задатък пред Франциско Морено.

Драматичен поврат имаше и в класа на компактните прототипи Т3. Доскорошният водач в конкуренцията Гийом Де Мевиус загуби близо час и половина в стадия поради повреда на болида му и по този начин се свлече до третото място в класирането. Лидер там е към този момент Остин Джоунс, който има преднина от 55 минути пред сънародника си от Съединени американски щати Сет Кинтеро.

Без смяна са нещата в клас Т4 SSV и в рали Dakar Classic, където водачи не престават да са надлежно Рокаш Бачушка и Хуан Морера. Етап 12 на рали Дакар 2023 ще предложи 185 спортни километра.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР