Естонските власти са задържали руски академик в Тарту, заподозрян в

...
Естонските власти са задържали руски академик в Тарту, заподозрян в
Коментари Харесай

Естония арестува руски учен, заподозрян в шпионаж в полза на Москва

Естонските управляващи са задържали съветски учен в Тарту , обвинен в шпионаж, ориентиран против страната, написа " Политико ".

Вячеслав Морозов работи като професор по интернационална политическа доктрина в университета в Тарту от 2010 година

Естонската работа за вътрешна сигурност (ISS) заяви в прессъобщение, че е почнала следствие против Морозов. (ISS)  го задържа на 3 януари , само че оповести случая едвам в този момент.

" Интересът на разузнаването на агресора към Естония остава забележителен ", сподели шефът на ISS Марго Полосон за Русия. " Този ​​неотдавнашен случай следва няколко десетки други и илюстрира желанието на съветските разследващи организации да обхванат в разнообразни сфери на живота в Естония, в това число университетските среди. "

Морозов е арестуван за два месеца. Той е изместен в затвор в Талин. Професорът може да се укрие от наказателно произвеждане или да продължи да прави закононарушения на независимост, сподели прокурорът Триину Олев.

Кристина Тонисън, началник на Института за политически проучвания Johan Skytte в университета в Тарту, където Морозов работеше до неотдавна, писа на ученици, че съветският професор е бил уволнен, откакто е бил арестуван.

" Нямахме учредения да слагаме под подозрение по-ранната работа на Вячеслав Морозов, само че в светлината на новите познания е значимо да я прегледаме сериозно ", добави тя в писмо, представено от ERR, естонската социална телевизия.

Ректорът на университета в Тарту Тоомас Асер сподели, че е обезпокоен, че лице, обвинено в подкопаване на националната сигурност, е работило години наред в университет.

Но един съветски политолог, който напусна страната за самоналожено заточение в Европа, откакто президентът Владимир Путин стартира пълномащабната си инвазия в Украйна, сподели, че карцерът на Морозов е бил потрес.

Професорът получи анонимност от " Политико ", с цел да приказва искрено заради статута им на заточеник. " Никога не съм срещал антиестонска или друга негова активност отвън ляволибералните му изявления ", сподели професорът, който познава Морозов.

Москва към момента не е реагирала на ареста на Морозов.

Естонските управляващи към този момент заловиха локални поданици, обвинени в шпионаж в интерес на Русия, само че това е първият път, когато съветски учен в заточение е изправен пред сходни обвинявания. Руски учени, основани в Русия, обаче постоянно се озовават в пандиза, упрекнати в държавна измяна, изключително след съдействие с задгранични сътрудници. През последното десетилетие имаше повече от дузина такива случаи.

51-годишният Морозов е политолог с докторска степен по исторически науки и е добре прочут в научните и съветските опозиционни среди.

Основните му научни ползи са доктрина, рецензия на постколониализма , идеология и дискурси в Русия и връзките сред Европейски Съюз и Русия. Той постоянно се появява в самостоятелни съветски медии, разяснявайки войната в Украйна.
 Руското ФСБ задържа хипотетичен полски сътрудник
Руското ФСБ задържа хипотетичен полски сътрудник

Полският заместител външен министър отхвърли това
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР