Естонската група за недвижими имоти Arco Vara изпраща лоша година.

...
Естонската група за недвижими имоти Arco Vara изпраща лоша година.
Коментари Харесай

Голям инвеститор призна за бюрократични и пазарни проблеми с продажбите на жилища в София

Естонската група за недвижими парцели Arco Vara изпраща неприятна година. В рамките на 2018 година компанията регистрира чиста загуба от €544 000, при облага от €785 000 през миналата година.

През 12-те месеца на предходната година приходите от продажби на недвижими парцели понижават с цели 81 % до €2,8 милиона. В същото време компанията записва нарастване на приходите от бизнеса с поддръжка на здания с 65 % до €857 000.

Активите на компанията порастват с 37 % до €33,5 милиона.

Причината за неприятния резултат и натрупването на активи се дължи на неуспеха на компанията да трансформира в продаваеми своите планове.

" Не сме щастливи от загубата, която е породена главно поради неуспеха да продадем Iztok Parkside в София. Проектът остана неразпродаден в границите на упования интервал (четвъртото тримесечие на 2018), тъй като оставаме хванати в мрежата на българската администрация ", показва в известие дружно с финансовите резултати основният изпълнителен шеф на компанията Лемпит Тампере.
 Започва строителството на Iztok Parkside в столичния квартал Изток (СНИМКИ)
Започва строителството на нов жилищен комплекс в столичния квартал Изток

Очакваните доходи от продажбата на жилища е над 9 милиона евро

" Работата е съвсем подготвена. Трябва да имаме позволение да използваме и разпродадем жилищата до края на второто тримесечие на 2019 година ", споделя още той.

През 2019 година компанията чака да продаде и втория стадий от плана Kodulahe в Естония. " Като прибавим и 100% претовареност на жилищата в постройката на бул. Мадрид (в София), чакаме да достигнем доходи от продажби от над €20 милиона и чистата облага от над €2 милиона през 2019 година ", споделя още изпълнителният шеф.

Той показва още, че " макар очевидната финансова анорексия ", групата въпреки всичко съумява да реализира оперативна облага (€101 000 за 2018 година против €1,56 милиона през 2017 г.), а главните загуби идват от разноски по лихви, " главно от банковия заем, обвързван със постройката на бул. " Мадрид ".

" Нашият запас от земя и кеш позицията от над €2 милиона остават мощни и са задоволителни за довеждане докрай на актуалните планове и започването на нови през 2019 година, в случай че пазарните условия и бюрокрацията го разрешат ", споделя още основният изпълнителен шеф. Като различен сюжет, Arco Vara може да кешира активите си и да стои върху земите с право за градеж.

Както Money.bg към този момент писа, естонската компания продаде на брокерската организация в София на мениджърския екип, само че продължава да има достъп до базата данни за покупко-продажбите. " На база тези данни, пазарът на недвижими парцели и в Талин, и в София се реалокира от подобен, доминиран от продавачите, в доминиран от купувачите ".

Самата организация в България носи чиста загуба от €18 000 през последните три месеци на годината и нета облага от €1 000 за цялата 2018 година. През миналата година чистата облага бе €50 000.
 Arco Vara продава брокерския си бизнес в България
Един от най-големите вложители в парцели в България продава брокерския си бизнес

Цената на договорката не е оповестена, фирмите ще заплащат лиценз
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР