Естонската газовата компания Eesti Gaas не планира да плаща в

...
Естонската газовата компания Eesti Gaas не планира да плаща в
Коментари Харесай

Естонската Eesti Gaas отказва да плаща руския газ в рубли

Естонската газовата компания Eesti Gaas не възнамерява да заплаща в рубли на Газпром или въобще да купува природен газ от Русия. Целта на компанията е да подсигурява сигурността на доставките, употребявайки своите ресурси и полутечен природен газ (LNG) от терминала Клайпеда в Западна Литва. Това съобщи националната медийна група ЕRR.

Стандартната процедура на балтийския пазар е да се купуват огромни количества природен газ от Русия през лятото, когато цената е по-ниска. До началото на отоплителния сезон, когато цената се повишава, той се съхранява в хранилището в Инкукалнс в Латвия, а Eesti Gaas заплаща доставките през април-май. Сега компанията е безапелационна, че няма да заплати в рубли, до момента в който Русия не промени позицията си. „ Има мнение на Европейски Съюз по този проблем и ние ще го съблюдаваме ”, безапелационен е Маргус Каасик, основен изпълнителен шеф на Eesti Gaas. Той изясни, че доставките на газ от Русия са завършили през април, защото е нямало изключително огромен стопански смисъл да купуват в случай, че хранилищата са цялостни.

Естонските консуматори не са застрашени в кратковременен проект. Осигуряването на страната се покрива с запаси, до момента в който Eesti Gaas стартира да купува LNG от Клайпеда, съобщи Каасик. Той удостовери, че цената за крайни клиенти ще остане непроменена през идващите месеци. " Работим по намирането на други възможности. И търсим още газ за летните месеци. Въпреки че имаме обилни ресурси, несъмнено имаме потребност от повече. Проблемът е надалеч по-сериозен на равнище Европейски Съюз ", означи той.

Енергийният специалист смята, че проблеми може да зародят през есента, защото латвийският терминал не е с задоволително огромен потенциал. „ В най-хубавия случай ще имаме същото количество газ, което имахме тази зима. Това е по-малко от половината от потенциала на оборудването и е малко евентуално да получим повече. Реалността през днешния ден е, че не можем да имаме повече газ там без съветски доставки. Поне не със забележителен размер ", призна основният изпълнителен шеф на Eesti Gaas.

Каасик сподели, че вижда втори районен терминал за полутечен природен газ като единствения метод да се подсигурява сигурността на доставките на газ. „ Без него ще бъдем притиснати “, заключи мениджърът на Eesti Gaas.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР