Естония се присъедини към страните, които отказват да подпишат Глобалния

...
Естония се присъедини към страните, които отказват да подпишат Глобалния
Коментари Харесай

И Естония не ще пакта за миграция, Унгария гони хора на ООН

Естония се причисли към страните, които отхвърлят да подпишат Глобалния пакт на Организация на обединените нации за миграцията, съобщи ДПА. Балтийската република се притеснява, че пактът може да стане част от интернационалното право и да ограничи опцията на Естония да дефинира своята миграционна политика.

Австралия, Австрия, България, Чехия, Унгария и Съединени американски щати също отхвърлиха да подпишат пакта.

Междувременно специалисти на Организация на обединените нации си потеглиха от Унгария, откакто не бяха позволени до директни зони, където са настанени мигранти и претенденти за леговище. Работната група на Организация на обединените нации по въпросите на случайното задържане планираше да отиде до две директни зони на границата със Сърбия в Рьоске и в Томпа - единствените места, където чужденци могат да подават молби за леговище в Унгария. Експертите Елина Щайнерте и Роланд Аджови споделиха, че “без подозрение държането на мигранти в тези “транзитни зони ” съставлява отнемане от независимост според интернационалното право ”.

Идеята на Организация на обединените нации за Глобален пакт за

миграцията се роди през 2015 година

след най-голямата бежанска вълна от Втората международна война насам, която заля Европа с преселници, погълна големи запаси, отключи боязън от чужденците и възроди национализма.

Документът под името Глобален пакт за безвредна, проведена и законна миграция бе утвърден през юли от всичките 192 страни - членки на Организация на обединените нации, като се изключи Съединени американски щати. На 10 декември той би трябвало да бъде признат на конференция в Мароко. Но в това време десните държавни управления на Австрия, Полша, Унгария, Чехия, а също и България го бойкотираха. Те отхвърлят да подпишат с аргумента, че размива границите сред законната и противозаконната имиграция и крие заплаха страните им да бъдат принудени да отворят границите си.

Пактът е първото в историята световно съглашение за общ метод към миграцията във всичките ѝ измерения. Toй няма наложителна юридическа мощ, а е по-скоро алегоричен. Не планува каквито и да било правни отговорности и работи, зачитайки националния суверенитет и свободата на всяка страна да дефинира миграционната си политика. Според критиците му изрази като “страните се задължават… да одобряват, обезпечават, подсигуряват ” крият

опасност за националния

суверенитет

С аргумента, че никоя страна не може да се оправи сама с този комплициран проблем, документът преглежда въпроса с миграцията на световно равнище във всичките му аспекти - от спасяването на човешкия живот, обезпечаването на протекция на нуждаещите се и битката с аргументите за миграция до поддръжка на принудително разселените общности по света.

Организация на обединените нации приканва страните членки допустимо най-бързо да разработят национални проекти за използването на пакта. Европейски Съюз планираше на срещата в Мароко да излезе с обща позиция по миграцията, само че поради протеста на няколко страни членки това няма да стане. Шефът на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер разяснява казуса по този начин: “Ако една, две или три от нашите членки изоставен пакта на Организация на обединените нации, тогава ние като Европейски съюз няма да можем да защитим личния си интерес ”. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР