Естония преживява грандиозен политически скандал - от премиера на страната

...
Естония преживява грандиозен политически скандал - от премиера на страната
Коментари Харесай

Съпругът на главната русофобка на Естония я постави в политически капан

Естония претърпява величествен политически скандал - от премиера на страната се изисква да подаде оставка. И всичко това, тъй като членове на фамилията на премиера Кая Калас, известна с настояванията си за спиране на всички връзки с Русия, както се оказа, сами са били забъркани в такива връзки и даже спечелили милиони евро от тях. „ Това е позор за Естония “, споделя естонската съпротива.

В края на август в осведомителното пространство на Естония избухна същинска „ бомба “. Местната преса разгласява информация, че транспортната компания “Старк Лоджистикс ”, отчасти благосъстоятелност на брачна половинка на премиера Кая Калас (Реформистка партия) Арво Халик, е траяла активността си в Русия след 24 февруари 2022 година Според декларацията на Кая Калас неотдавна тя е дала назаем 350 000 евро (твърди се, че това са нейни „ персонални спестявания “) на “Новария Консулт ” на брачна половинка си Арво Халик, компания, която дава финансови услуги, съгласно комерсиалния указател. “Новария Консулт ” има 24,8% дял в “Старк Лоджистикс ”. Тоест в действителност Калас финансира съветския бизнес на брачна половинка си.

Политическо двуличие

Напоследък естонският министър председател повтаря, че естонците не би трябвало да поддържат никакви бизнес връзки с Русия. През декември 2022 година министър-председателят подреди на държавната железопътна транспортна компания “Оперейл ” да спре превозването на съветски никел до Финландия. „ Правителството даде ясни указания, забраняващи на “Оперейл ” или която и да е друга естонска държавна компания да прави какъвто и да е бизнес с Русия “, сопна се Калас, обяснявайки хода си.

По-рано, на 21 април 2022 година, на държавна конференция Кая Калас приказва за възбраната за влизане на съветски актьори. Тя разви тази тематика по следния метод: „ Във войната всичко е доста черно и бяло - и явно би трябвало да изберете страна. Повечето бизнесмени, уредници на събития и общини имат честен или етичен компас. Затова сходни събития към този момент не се провеждат. ”

А в този момент изданието “Постимеес ” в публикацията " Искаме пояснение, министър-председателю! " отбелязва, че Кая Калас сподели крещящо противоречие сред каузи и думи. „ Калас в никакъв случай ли не се е чудила дали предприемаческата активност на брачна половинка ѝ, ориентирана към Русия, всъщност и форма не е в сходство с интернационалните наказания? Ако не, това демонстрира изключителна доверчивост. Ако е по този начин, това демонстрира нейното съучастничество и обезсилва доверието на обществото в думите ѝ ”, счита “Постимеес ”.

Вестник “Ести Пайвалехт ” акцентира, че министър-председателят има още доста да изяснява по този въпрос. Например: за какво е мълчала през цялото това време за подобен компрометиращ бизнес на брачна половинка си?

Опити за опрощение

След като беше хваната, Калас стартира да увърта. Тя упрекна пресата в неистина и акцентира, че „ брачният партньор ми няма бизнес клиенти от предприятията на Руската федерация “. Според нея „ Съпругът ми има дял в логистична компания ”. Той ѝ обяснил, че компанията оказва помощ на един от естонските си клиенти да спре индустриални действия в Русия, в сходство със законите и глобите.

Антуражът на Калас също включи режима " антикризисен мениджмънт " и се втурна да я пере. Главният изпълнителен шеф на “Старк Лоджистикс ” Кристиян Крааг се оправда с това, че „ на процедура към този момент нямат “ превоз до Русия. Но незабавно направи спогодба, че компанията не го е спряла изцяло и до през днешния ден. Крааг изясни, че в случай че по-рано са правили повече от 60-70 двупосочни пътувания до Русия всяка седмица, в този момент не са повече от два.

На въпрос дали “Старк Лоджистикс ” възнамерява да спре да прави бизнес в Русия, Крааг сподели: „ Имаме единствено един естонски клиент, на който оказваме помощ да извърши договорите си в посока Русия, и това е “Метапринт ”. Ние не сътворяваме нови взаимоотношения с клиенти, свързани с превоз до Русия. “Метапринт ” е един от най-големите производители на стоманени аерозолни опаковки в Европейски Съюз. Тази компания има фабрики в Естония, Холандия и Русия.

Без опция за изплъзване

На Калас обаче не ѝ разрешиха да се измъкне толкоз елементарно - защото Кака (както я назовават присмехулно в страната) има доста политически съперници. Естонските медии оповестиха, че “Старк Лоджистикс ” е спечелила 1,1 милиона евро през 2022 година и съвсем 475 000 евро през 2023 година от съветските доставки на своя бизнес сътрудник “Метапринт ”. Общо през това време “Старк Лоджистикс ” е получила към 1,5 милиона евро доходи от съветската посока.

Тези числа провокираха отвращение измежду елементарните естонци, които в този момент рискуват да си навлекат огромни проблеми даже от пътешестване до Русия.

„ Ако не можете да имате връзки с Русия, само че жена ви е министър председателят и печелите милиони от това, тогава се оказва, че можете. Освен това без никакви проблеми. Но в случай че нямате подобен тил и сте се осмелили да отидете в Руската федерация на конференция на феновете на кактуси, говорейки за това в пресата, то по-късно непрекъснато ще ти вгорчават живота всякакви служби. Ето по какъв начин живеем “, написа естонският публицист Родион Денисов.

Опозиционният народен представител Александър Чаплигин (Центристката партия) акцентира, че е изцяло допустимо компанията на брачна половинка на премиера официално да не е нарушила никакви закони и наказания. „ И тук наподобява всичко е наред, в случай че Кая Калас не се беше оповестила за основния герой против Русия през цялото време на войната в Украйна, в действителност обявявайки кръстоносен поход против Москва. Именно за това тя получи прозвището " Новата желязна лейди ". Калас постоянно и на всички равнища е заявявала, че никой не може да прави бизнес с Русия при никакви условия.Трудно е да се повярва, че брачният партньор на Калас не е знаел за политическата позиция на жена си. Всеки политик, още повече политик от такова равнище, носи отговорност пред обществото освен за себе си, само че и за фамилията си “, акцентира Чаплигин.

Според него преструването, че брачната половинка не е виновна за мъжа си, няма да се получи в този случай. „ Говорим за репутацията на страната. Ако Калас въпреки всичко остане на поста си, това изцяло ще нулира цялата политика, която Естония организира след началото на войната в Украйна. Харесва ви или не, само че Калас е знак на съпротивата против Русия. И да се вършат пари в тази страна в този случай е ясно двуличие. Не мога да си показва по какъв начин в този момент Калас ще призове цялото цивилизовано човечество да спре всевъзможни контакти с Русия. Ще наподобява по едно и също време неловко и смешно. Но може би в нашата политика има други етични правила “, заключава Чаплигин.

На собствен ред Андрей Заренков, авторитетна фигура в съветската общественост в Естония, отбелязва, че държавните медии интензивно са се присъединили в преследването на Калас. В тази връзка Заренков допуска, че заповедта за политическото заличаване на „ Принцесата на войната “ може да е пристигнала от естонския президент Алар Карис, който е неудовлетворен от властническия жанр на ръководство на Калас.

Но като цяло, съгласно Заренков, заключенията тук би трябвало да бъдат разочароващи за Естония. „ Този скандал още един път удостоверява, че без естествени връзки и бизнес с Русия Естония ще загази. За страдание ще бъде в задънена улица. Нито пристанища, нито железопътни линии, нито някаква транспортна логистика. Нямаме банани и портокали, не отглеждаме домати и даже картофи без съветски торове. Не можете да нахраните всички със херинга. Информационните технологии са в Азия, промишлеността - в Германия. Съжалявам за Кака, който предложи да прави пари от русофобия и антируски наказания, без да чете учебника гимнзиално равнище по история на Естония “, отбелязва Заренков.

" Срам за Естония "

Съпругът на Калас Арво Халик сподели, че неотложно ще продаде всичките си акции в ”Старк Лоджистикс ”, ще подаде оставка от борда на компанията, ще приключи трудовия контракт на финансовия управител и ще се откаже от всевъзможни други функции и отговорности там. Според Халик, ”Старк Лоджистикс ” е делото на живота му през последните четиринадесет години. „ Съпругата ми не беше наясно с бизнес активността ми. Тази седмица обсъдихме всичко това и нейната оценка беше ясна - никакви условия не оправдават осъществяването на подобен превоз ”, изясни Халик. Но това не оказа помощ: два от най-големите естонски вестника излязоха в петък, призовавайки Калас да подаде оставка.

Самата премиерка даде да се разбере, че няма да се поддаде на напън. „ Не възнамерявам да депозирам оставка, аз като министър председател стоях и ще пазя свободата на Украйна и Естония “, акцентира Калас на 26 август. Но гневно я атакува парламентарната съпротива, която стартира да готви избор на съмнение към Калас.

„ Естония пази политиката на строги наказания на интернационално равнище. Сега медиите настояват, че компанията, в която брачната половинка на премиера има дял, продължава да транспортира артикули за Русия по време на геноцидна война. Още повече, че министър председателят персонално е финансирал компания, която има присъединяване в това дружество. Ако изказванията, показани в медиите, са правилни, тогава това е позор за Естония “, сподели Урмас Рейнсалу, водач на партия „ Отечество “, някогашен външен министър.

Според него въпросът не е в правната страна на въпроса, а в степента на етичност на дейностите на държавния началник, който прикани целия свят да спре " кървавия бизнес " с Русия. „ Това, което прави този скандал изключително неприветлив, е фактът, че преди време “Отечество ” предложи на държавното управление да спре превозването на товари към Русия. По това време министър председателят и нейната партия не поддържаха това предложение “, подсети Рейнсалу.

Дори някои от съдружните политици не можаха да устоят на изкушението да ритнат Калас. " Сега Мария Захарова ще има опция да зададе въпрос: " Говорите ли за естонския министър председател Кая Калас, чийто брачен партньор има избрани бизнес ползи тук, в Русия? Не разбирам за какво тя е толкоз сериозна към Русия. Парите са нейни фамилни! ” Не изключвам в Реформаторската партия да стартират доста съществени полемики за това кой може да стане новият ръководител на партията и министър-председател ”, споделя Раймондс Калюлайд, народен представител от Естонската социалдемократическа партия. Популярността на Калас в естонското общество внезапно спадна.

Калининградският политолог Александър Носович напомня, че до неотдавна Кая Калас твърдеше, че ще стане новият общоприет секретар на НАТО, само че в този момент ще би трябвало да погребе вярата си за това.

„ Скандалът с гневния герой против „ рашистите ” Кая Калас, чието семейство живее с кървави съветски пари, придобива епични размери. Замълчаването към този момент не е допустимо - естаблишмънтът на целия Запад няма интерес към това... Тази жена се разгласи за идващ общоприет секретар на НАТО. Затова и и неистово поддържа Украйна против Русия. Въпросът мирише не просто на оставка, а на „ анулация “ и групово гонене на естонския министър председател. Задграничните настойници на източноевропейците в Държавния департамент и Централно разузнавателно управление на САЩ са доста заинтригувани от това. Така че и останалите да си знаят “, заключва Носович.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР