Естония няма да поднови разрешителното за пребиваване на главата на

...
Естония няма да поднови разрешителното за пребиваване на главата на
Коментари Харесай

Естония гони руския митрополит Решетников

Естония няма да възобнови разрешителното за престояване на главата на Естонската православна черква под шапката на Московската патриаршия митрополит Евгений. Мотивът е, че съветският жител съставлява " риск за сигурността ". Решението значи, че той би трябвало да напусне страната, преди да изтече срокът на актуалното му позволение на 6 февруари, предава  БГНЕС.

По информация на полицията религиозният водач, чието юридическо име е Валерий Решетников, неведнъж е бил помолен да спре да оправдава съветската инвазия в Украйна и да пази Кремъл.



" Неговите обществени дейности и изявления поддържат агресора и той не е трансформирал държанието си макар предизвестията ", показва Индрек Ару, началник на службата за гранична защита в северната префектура.

Преди година редица естонски политици приканиха Решетников да бъде експулсиран. Това стана, откакто църквата разгласи взаимна молитва за мир с прокремълското политическо придвижване Koos ( " Заедно " ). Един от водачите на това придвижване, Айво Петерсон, беше арестуван след посещаване на окупираните от Русия елементи на Украйна. Той е разследван за държавна измяна.



Православните християни в Естония са към 16% от популацията. Около 150 000 от тях принадлежат към Естонската православна черква на Московската патриаршия. Други 270 000 са членове на Естонската апостолическа православна черква. И двете организации се считат за законни наследници на Естонската апостолическа православна черква, която е работила сред 1920 и 1945 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР