Естония, Латвия и Литва обмислят да ускорят плана си за

...
Естония, Латвия и Литва обмислят да ускорят плана си за
Коментари Харесай

Балтийските страни може да ускорят откъсването си от руската електропреносна мрежа

Естония, Латвия и Литва обмислят да ускорят проекта си за обособяване на електроснабдяването на балтийския район от съветската мрежа, съобщи " Ройтерс ".

Трите страни са част от веригата БРЕЛЛ от руско време, дружно с Русия и Беларус, и разчитат на съветските оператори да управляват честотите и да балансират търсенето и предлагането.

Те се съгласиха през 2018 година да се отделят от БРЕЛЛ и да се причислят към електрическата мрежа на Европейски Съюз до края на 2025 година посредством връзка с Полша. Но нахлуването на Русия в Украйна постанова преосмисляне.

" Всички сме съгласни, че би трябвало да действаме толкоз бързо, колкото е допустимо на техническо равнище ", сподели латвийският министър председател Крисиянис Каринс на взаимна конференция в Талин с естонския и литовския си сътрудник.

" Със сигурност има политическа воля и решителност от страна на всички нас ", добави той.

Мрежовите оператори на трите балтийски страни и Институтът по енергетика на Полша би трябвало да изготвят отчет по въпроса до юни, след което ще бъде прегледана нова дата.

Литва към този момент не купува електрическа енергия от Русия и сполучливо тества способността си да се изключи от съветската мрежа през април. Тя сподели, че ще реши до 6 август, откакто прегледа изследванията, дали да напусне БРЕЛЛ едностранно.

 Европейски Съюз възнамерява интернет кабел през Черно море, с цел да понижи зависимостта си от Русия Европейски Съюз възнамерява интернет кабел през Черно море, с цел да понижи зависимостта си от Русия

" За страдание имаме директен опит от това по какъв начин Русия употребява силата като оръжие ", сподели литовският министър председател Ингрида Симоните. " Не можем да пренебрегнем и най-малката опция Русия да употребява нашата взаимозависимост от нейните електрически мрежи в най-критичния миг ", добави Симоните.

Миналия юни " Ройтерс " заяви, че европейските мрежови оператори са подготвени да приложат дълготраен проект за включване на балтийските страни в системата на Европейския съюз в къс период, ако Москва ги изключи.

Най-важните избори - Какво става в Турция:
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР