есто символите първоначалния смисъл на символите се губи, когато те

...
есто символите първоначалния смисъл на символите се губи, когато те
Коментари Харесай

Популярни символи, чието значение е съвсем различно

есто знаците първичния смисъл на знаците се губи, когато те станат известни в всеобщата просвета. Ще се изненадате доколко същинското значение се разграничава от общоприетото. Вижте повече във видеото от канала „ ” на.

Череп и кости

Черепът не е просто знак на гибелта, само че и знак на безконечен живот и възобновление, тъй като костите не се разлагат, когато човек почине. Това е повода в Европа този знак да се среща на гробищните врати, икони и картини на известни художници.

Пиратският знак по никакъв метод не е обвързван с тази символика. Символът на черепа и костите е разпространяван от Робърт Луис Стивънсън, създателят на „ Островът на съкровищата”.



Трикветра

Символът трикветра от телевизионния сериал „ Charmed” (Очарован) съществува в действителния живот и има в действителност антична история.

През бронзовата ера в Европа този знак е употребен за маркиране на позицията на Слънцето в небето (изгрев, зенит и залез). Също по този начин се употребява за лунните етапи и за означаването на циклите в природата. Символът е бил известен измежду келтите и скандинавците.

Старт, пауза, стоп

Всъщност не е несъмнено кой тъкмо е основал знаците, които са ни познати като старт, пауза и стоп. Според една версия е това е художникът Василий Кандински, съгласно друга – основателят на един от първите касетофони.

Логиката на знаците „ стоп “ и „ старт “ е следната: квадратът като постоянна форма е знак на покой, а триъгълникът символизира придвижването. Знакът "пауза " еволюира от музикалния знак, употребен за делене на музикалните изречения. Бутонът за "запис " е червен, тъй че никой да не го натисне инцидентно и да изтрие значима информация.



Бръснарници и фризьорски салони

Този знак, който наподобява на алена, синя и бяла близалка или паста за зъби, е знак на бръснарниците в Европа, Америка и някои азиатски страни. В предишното всеки бръснар до известна степен е бил и доктор – може да вади зъби и да превързва рани. Смята се, че бялото и аленото символизирали превързана рана. Синият цвят е прибавен по-късно, най-вероятно с цел да промени тази не изключително приятна асоциация.

Олимпийските кръгове

Добре знае се, че цветните олимпийски пръстени символизират 5-те континента: жълтото е Азия, аленото е Америка, черното е Африка, синьото е Австралия и зеленото е Европа. Но се оказва, че съоснователят на актуалните олимпийски игри, барон Пиер дьо Кубертен, не е имал поради такова значение. Идеята на признака е, че с цветовете на пръстените и белия цвят на фона могат да се сформират флаговете на всички страни по света.

Джак и тиквения фенер

Съществува ирландска легенда за един ковач на име Джак, който сключил договорка с дявола. След гибелта му душата му не била позволена нито в парадайса, нито в пъкъла. Душата му обикаляла света с фенер, с цел да откри пътя си.

Келтите имали традицията да слагат подобен фенер, изработен от ряпа, на перваза на прозореца, с цел да оказват помощ на изгубените души да намерят пътя към чистилището. Много по-късно репите били сменени от тикви, които изглеждали по-красиво.

Звездата на живота

Синята звезда на живота е знак на незабавната здравна помощ в Съединени американски щати и доста други страни.

Всяка от шестте лъча на звездата показва една от функционалностите на незабавната здравна помощ: разкриване, докладване, реагиране, грижи на място, грижи при пренасяне и болнична грижа. В центъра е жезълът на Асклепий, древногръцкият господ на медицината.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР