Естет, провокатор, дори абсурдист, той пленява публиката с невероятни истории.

...
Естет, провокатор, дори абсурдист, той пленява публиката с невероятни истории.
Коментари Харесай

Кучешки зъб, омар, свещен елен. Невероятният свят на Йоргос Лантимос

Естет, подбудител, даже абсурдист, той пленява публиката с невероятни истории. Започнал като част от постмодерното кино придвижване, известно като гръцката странна вълна, съумява да покори върховете на европейското кино. Гръцкият режисьор Йоргос Лантимос е Човек на деня на Свободна Европа.

Последната му лента - " Клети създания “ , завоюва огромната премия " Златен лъв " от 80-ото издание на Международния кинофестивал във Венеция на 9 септември. И по този начин режисьорът на " Омарът " и " Фаворитката " прибави още едно отличие към дългата си сбирка.

Публиката приветства невероятната история, разказана от Йоргос Лантимос, поверил основните функции на Ема Стоун, Уилем Дефо и Марк Ръфало .

Базиран на едноименния разказ на Алистър Грей от 1992 година, филмът, сниман във Англия, споделя за жена, реанимирана след самоубийство от доктор експериментатор през 19 век, който заменя мозъка ѝ с този на нероденото й бебе.

" Централният воин е Бела Бакстър - едно необикновено творение, и тя не би съществувала без Ема Стоун, друго необикновено творение ", сподели самият Лантимос по време на церемонията, като посвети премията на Стоун, която отсъстваше поради стачката в Холивуд.

" Този филм е неин пред и зад камерата. Този филм е Ема Стоун! ", добави той за обичаната си актриса, която взе участие не за първи път в негов филм.
 Йоргос Лантимос и Ема Стоун на прожекцията на неговия късометражен филм „ Bleat “ в гръцката национална опера в Атина, 5 май 2022 година
" Харесва ми да построявам филмите по метод, който те кара да се чувстваш малко неловко, да можеш да им се насладиш, да се заинтригуваш, да започнеш да мислиш за смисъла на нещата - и се надявам, че в края ще имаш мощно предпочитание да продължиш да мислиш за тях ", споделя Лантимос пред филмовия уебсайт.

Българската аудитория ще може да види " Клети създания " на 6 октомври , когато лентата ще отрие деветото издание на кино-литературния фестивал „ СинеЛибри “ в София.

А влиятелното отличие, което получи в навечерието на 50-годишнината си, като най-хубавия подарък, отваря пътя на гръцкия режисьор към " Оскар " -ите.
От баскетбола до огромното европейски кино
Йоргос Лантимос е роден в Атина, Гърция, на 23 септември 1973 година Отгледан е от майка си, откакто родителите му се разделят, само че когато е едвам на 17 година тя умира. Баща му - Антонис Лантимос, има кариера като професионален баскетболист в Pargati и гръцкия народен тим. Затова и като млад Йоргос също тренира този спорт.

След като приключва учебно заведение, стартира да учи бизнес администрация, само че се отхвърля и продължава с постановка за филми и телевизия.

" Когато израствах в Гърция , не беше доста всекидневно младо момче да каже: " Ще стана режисьор ". Поне по това време нямаше доста режисьори и промишленост ", споделя Лантимос.

Затова по-реалистично звучи да прави реклами, с цел да си изкарва прехраната. Режисирал е танцови видеоклипове дружно с гръцки хореографи, както и телевизионни реклами, музикални видеа, късометражни филми, театрални пиеси и акции на фешън марки. Участва и в екипа, който проектира церемониите на Летните олимпийски игри в Атина през 2004 година

В киноучилището обаче от ден на ден се влюбва във филмите и стартира да мисли за собствен. И по този начин, в един миг просто стартира с няколко другари, молейки други да употребяват къщите, облеклата и колите им. Инвестират парите от реклами и съумяват да създадат първата си лента без " особена друга поддръжка, която в Гърция по този начин или другояче беше оскъдна ". Това е " Моят най-хубав другар " (2001 г.), на който е сърежисьор.

Следва първият му личен филм - пробният " Кинета " , чиято премиера е на фестивала в Торонто през 2005 година Лентата получава утвърждението на рецензията.

Вторият му игрален филм " Кучешки зъб " (Dogtooth) печели премията Un Certain Regard на фестивала в Кан през 2009 година, последван от голям брой награди на фестивали по целия свят. През 2011 година филмът е номиниран за " Оскар " за най-хубав чуждоезичен филм.

Следва Alps , който печели премия за най-хубав сюжет на фестивала във Венеция през 2011 година и за най-хубав филм на филмовия фестивал в Сидни през 2012 година

Още с първия си англоезичен игрален филм - " Омарът " (The lobster), той реализира огромен триумф. Лентата печели премията на журито на 68-то издание на фестивала в Кан и оценки за най-хубав сюжет и костюми на Европейските кино награди. През 2017 година " Омарът " е номиниран за " Оскар " за най-хубав автентичен сюжет, а за ролята си Колин Фарел получава номинация за " Златен глобус ".

Следва " Убийството на свещения елен " (The killing of a sacred deer) - с Никол Кидман, който печели премията за най-хубав сюжет в Кан. Получава и номинации за най-хубав режисьор, най-хубав сюжет и най-хубав артист (отново Фарел) на Европейската кино академия.

Най-големия си триумф до тогава режисьорът реализира с черната комедия " Фаворитката " (The favourite) - с Оливия Колман, още веднъж Ема Стоун и Рейчъл Уайз, който през 2018 година печели Голямата премия на журито на фестивала във Венеция - " Сребърен лъв ". Освен това получава рекордните 10 номинации за " Оскар " (Колман беше отличена за най-хубава основна женска роля) и е номиниран за дванадесет награди BAFTA, като печели седем от тях.

Йоргос Лантимос споделя, че му е мъчно да приказва за филмите си, тъй като има доста неща, които са доста интуитивни и подсъзнателни за другите. Затова по думите му " от време на време е доста по-добре, когато някой различен пристигна и каже: " Аз го разбирам по този метод ".

" Най-хубавото и великото нещо в прекарването да гледаш филми,и всякакво изкуство, е, че можеш да схванеш нещата самичък и да имаш своя лична версия за тях. Ние даваме това пространство на хората ", споделя още режисьорът за това по какъв начин се основават филми.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР