Естествените перли – драгоценен дар на природата. Красота, скрита в

...
Естествените перли – драгоценен дар на природата. Красота, скрита в
Коментари Харесай

АМА ~ Жените, които вадят перли от дълбините

Естествените перли – скъпоценен подарък на природата. Красота, скрита в тъмните морски дълбини, в очакване да бъде извадена на бял свят. А това е работа уморителна, комплицирана и изпълнена с опасности. Малцина вероятно знаят, че в Япония в продължение на 2000 години, достойнството да ловуват перли била поверена на дамите. Мъжете не можели да се съпоставят с виртуозно гмуркащите се дами Ама, които покорявали дълбините без особено снаряжение – само с маска и надбедрена препаска.

Невероятните фотоси са от средата на предишния век, дело на фотографа Iwase Yoshiyuki. Неговото детство минава в едно от рибарските селища, а след години порасналото момче се завръща в родния си край, с цел да запечата тези впечатляващи дами, които още не са се отказали от остарелия поминък.

Документалните фрагменти запечатват млади дами и даже девойки. Всички те събират водорасли, от които се създава агар-агар, събират и миди. Но главната им цел са естествените перли. Те се спускат и работят на дълбочина 15-20 метра в границите на 2 минути. После се насочат към повърхността, с цел да поемат въздух и още веднъж да се спуснат дълбоко. Това можело да се случи 60 пъти подред. И по този начин – три пъти дневно.

Счита се, че с помощта на множеството подкожни мазнини, дамите имат повече прерогативи от мъжете в дълбочинното гмуркане. За един сезон, Ама заработвали повече от мъжете за година и това ги направило много независими и самостоятелни. Затова тези дами самоуверено „ ловували " и мъже, и се наслаждавали на живота в цялата му цялост.

Гмуркачките се отправяли към дълбините единствено по плувки - преди години, неопренови костюми още нямало, а гмуркането с бански било непрактично – излизайки на повърхността, дамите замръзвали от мраз. Полуголи Ама можело да бъдат забелязани доникъде на 20 век, когато многочислените туристи едва ли писък против непристойното им нищожно облекло.

Днес специалността на Ама умира. Вината е в плантациите изкуствени перли, налични и евтини. В Япония са останали безусловно няколко дами, които към момента пазят традицията на тази невероятна специалност.

 21

 22

 25

 26

 27

 28

 29

 30

 31    32

 33    34

 35    36

 37

 38

Източник: kulturologia.ru
Снимки: Iwase Yoshiyuki

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР