Ескалираща тенденция на проблеми и атаки срещу български институции в

...
Ескалираща тенденция на проблеми и атаки срещу български институции в
Коментари Харесай

Йотова към македонските политици: Как виждате преговорите за ЕС оттук насетне?

Ескалираща наклонност на проблеми и офанзиви против български институции в Северна Македония и липса на сигнал, че българите скоро ще намерят своето място в македонската конституция - по този начин вицепрезидентът Илияна Йтова и служебният министър на външните работи разчетоха събитията в югозападната ни съседка от последните дни.

Комисията за приложимост на имена на персони в Северна Македония през вчерашния ден излезе с отрицателно мнение по отношение на потреблението на името на Иван Михайлов от страна на съдружие Културен център " Иван Михайлов " в Битоля. Същевременно, Централният указател в Северна Македония заяви, че е приел решение, с което настояването за координиране на името от страна на съдружие " Цар Борис III " от Охрид също е отхвърлено. Отделно от това, преди дни бе взломен Българският културно-информационен център в Скопие. По него имаше материални вреди и липсваше част от компютърната техника вътре.

" Не виждам никакъв сигнал и знак за това, че скоро българите в Северна Македония ще намерят своето място в македонската конституция. Имам чувството, че се прави целенасочена акция, с цел да се предотврати записването на нашата общественост в главния закон на Република Северна Македония ", разяснява Илияна Йотова и добави, че това е категорично записано изискване, с цел да може да се състои първата междуправителствена конференция и да стартират същинските договаряния за влизане в Европейски Съюз.

Приемането на " френското предложение " от страна на Република Северна Македония беше последната положителна стъпка в процеса на присъединение и договаряния на страната към Европейски Съюз, счита вицепрезидентът, съгласно която всички дейности по-късно са връщане обратно. Йотова, дружно с министър Милков участва на представянето на програмата за честванията на 30-ата годишнината от участието на България в Международната организация на Франкофонията. 

По думите на вицепрезидента, представени от Българска телеграфна агенция, взаимната историческа комисия не работи или нейната работа става все по-безсмислена и официална. " Дори дребните първични консенсуси, които бяха реализирани по връзки на избрани исторически събития, нямат никакви последици. Нито има смяна в учебниците, за която българската страна настояваше, нито за останалите искания на България, които са написани в взаимния протокол ", изясни тя. 

Всички събития след " френското предложение " - от палежа на клуба в Битоля до посягането на българската културна институция - всички тези дейности са оставени от македонските управляващи без последици, сподели Илияна Йотова и означи, че РСМ също има културна институция в София. " Няма нито едно наказване, всички обвинени са на независимост. Няма нито един знак, че държавното управление в РСМ желае да постави спирачки пред този немислим език на омразата, който продължава да се лее в РСМ във връзка с всичко българско, както и съответни решения за, както те споделят, престъпни прояви ", разяснява вицепрезидентът.

Ако тези престъпни прояви са толкоз чести, по какъв начин си показва РСМ своето бъдещо участие в Европейски Съюз, попита Йотова. Тя посочи, че една от най-важните глави в преговорния развой е битката с престъпността и корупцията. " Очевидно, в случай че тя е през ден, ще имат доста съществени проблеми ", добави вицепрезидентът.

" Задавам един реторичен въпрос - дали висшият представител на Европейски Съюз за общата външна политика и сигурността Жозеп Борел, който предприе обиколка в Албания и Република Северна Македония, както и комисарят по политиката на добросъседство и разширението Оливер Вархей ще бъдат осведомени с това, че вандалски беше атакуван културният институт на България - на европейска страна, член на Европейски Съюз - и какъв ще бъде отговорът от страна на европейските институции ", разяснява Йотова. Според нея няма по какъв начин те да не бъдат осведомени с този факт.

" Много бих желала да зная дали в днешните им изказвания и конференции, които предстоят в РСМ, този въпрос ще бъде обиден и по какъв начин те виждат по-нататъшния път на договарянията при сходна обстановка и връзки с нашата страна ", сподели още Илияна Йотова. 

 Снимка: БТА

България ще продължава да поддържа българите в Република Северна Македония и да се бори за техните права, тъй като там, където човешките права липсват, Европа няма, съобщи вицепрезидентът. " Ще настояваме пред македонските управляващи да извършват поетите към този момент задължения ", сподели още тя. 

Президентът Румен Радев ще има диалог в идващите дни с европейски институции , на който ще сложи въпроса за нападението върху българския културен институт в РСМ, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова уточни още, че месеци наред страната ни е била подложена на голям напън от европейските институции и структури. 

В Северна Македония виждаме ескалираща наклонност на проблеми и офанзиви против български институции, съобщи служебният министър на външните работи Николай Милков на конференцията на " Дондуков " 2 от събитието за Международната организация на Франкофонията. 

Това, което България има да каже, би трябвало да го каже на сътрудниците си от Европейския съюз (ЕС), съобщи Милков. " Непродуктивно е да влизаме в непрекъснатите парадигми на провокативност със Скопие. Нека да схванат нашите сътрудници в Европейски Съюз защо става дума, с цел да видят основанията, тъй като дълго време нашата позиция не срещаше схващане. Сега, когато има изясненост за това какво би трябвало да направи Северна Македония - за какво не го прави - дано те видят и преценяват ", изясни служебният министър. 

 Снимка: БТА

" Задминаха се обстановките, при които бяха атакувани български клубове и организации там, а в този момент към този момент и българската страна става обект, от през вчерашния ден, на сходни офанзиви ", изясни Милков. По думите му след приемането на " френското предложение " от страна на Северна Македония напреженията се реалокираха сред политическите партии там и политическата класа в Република Северна Македония. " Те не могат да следват дневния ред, който беше избран с френското предложение ", сподели още Милков. 

Министърът уточни, че безнаказаността в Северна Македония поражда податливост за нови провокации и закононарушения. " Македонската страна трябваше да постави превантивни старания, с цел да защищити българските места в страната ", сподели Милков. Според него това явно не е направено, а в противен случай. " Тяхната концепция е нещата още веднъж да бъдат показани като някакво престъпно закононарушение, дори дребно престъпно закононарушение, което няма изключително значение. Тяхната наклонност от дълго време е да показват връзките сред България и Северна Македония като обикновено разрастващи се, само че видите ли от двете страни има някакви екстремисти, които мътят водата и се мъчат да скапват позитивната картина ", разяснява министърът на външните работи. 

В Република Северна Македония има регистрирани над 17 000 неправителствени организации. Вчера стартира да работи комисията, която да се произнася по техните имена. Единствените решения и произнасяния бяха във връзка с двете български организации и мнението беше отрицателно, уточни Милков. По думите му това още един път демонстрира, че законодателството е преднамерено признато, а комисията е преднамерено основана. " Нейната цел е в действителност да репресира българските организации ", сподели още той. 

" Отделна е тематиката за какво и по какъв начин име като Иван Михайлов е недопустимо в Република Северна Македония. Това е активист на Вътрешна македонска революционна организация. Той се е борил за свободата на Македония, за еманципацията на Македония. Той изживява края на дните си в Италия, където нито е преследван като фашист, нито е даван на съд, нито са му повдигани обвинявания ", изясни Николай Милков. Този проблем поражда явно в този момент в Северна Македония по избрани аргументи, които имат настоящ смисъл и това е въпрос, само че който съседката ни би трябвало да отговори, уточни още министърът.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР