Ескалацията на напрежението между Колумбия и Израел заради войната в

...
Ескалацията на напрежението между Колумбия и Израел заради войната в
Коментари Харесай

Изявленията на колумбийския президент относно Газа застрашават тесните военни връзки с Израел

Ескалацията на напрежението сред Колумбия и Израел поради войната в Газа може да анулира десетилетия тесни военни връзки сред тях

От MANUEL RUEDA Associated Press и ASTRID SUAREZ Associated Press, 20 октомври 2023 година, 00:05 ч.

БОГОТА, Колумбия -- Ескалиращото напрежение сред Колумбия и Израел поради войната в Газа може да анулира десетилетия на тесни военни връзки сред тях и пречат на способността на Колумбия да се бори с наркотрафикантите и бунтовниците, споделят анализатори по сигурността.

Израел е един от главните снабдители на Колумбия на военни самолети, наблюдаване съоръжение и щурмови пушки от 1990 година Но в неделя външното министерство на страната разгласи прекъсване на износа на защита за Колумбия, откакто президентът Густаво Петро отхвърли да осъди офанзивата на Хамас против Израел и съпостави дейностите на Израел в Газа с тези на нацистка Германия.

Анализатори в Богота споделят, че прекъсването може да заплаши няколко контракта, в това число договорка за 5 милиона $ сред Министерството на защитата на Колумбия и израелската компания IAI за поддържане на застаряващия колумбийски флот от бойни самолети Kfir.

Правителството на Колумбия също по този начин неотдавна нае израелска компания, с цел да оборудва два Боинга 737 с съоръжение за електронна война и разследващи принадлежности, които могат да оказват помощ на военните да блокират връзките на останалите размирен групи в нацията и да следят техните придвижвания.

Посолството на Израел в Богота отхвърли да отговори на въпроси по отношение на възбраната за експорт и дали се ползва за контракти, които към този момент са подписани.

Анализатори по сигурността в Богота споделиха, че в случай че възбраната се резервира, това може съществено да засегне въоръжените сили на Колумбия заради зависимостта им от израелски хардуер и технологии.

„ Ще бъде изтощително и извънредно скъпо “, сподели Хорхе Рестрепо, шеф на CERAC, мозъчен концерн за сигурност в Богота. „ Може да отнеме месеци или години, с цел да намерим нови снабдители и да обучим личния състав да употребява и да се довери на ново съоръжение. “

Колумбия задълбочи военните си връзки с Израел в края на 80-те години посредством закупуване на група бойни самолети Kfir. Бойните самолети, чието име се превежда като млад лъв, могат да изстрелват бомби с лазерно ориентиране.

Те бяха употребявани от колумбийските военновъздушни сили в голям брой офанзиви против отдалечени партизани лагери, които отслабиха Революционните въоръжени сили на Колумбия и помогнаха да се тласне групата към мирни договаряния, които доведоха до нейното разоръжаване през 2016 година реактивните самолети стават по-стари, те също разчитат по-често на поддръжка от израелските си производители, сподели Ерих Саумет Кадавид, колумбийски анализатор на защитата.

Кадавид означи, че един евентуален резултат от възбраната за експорт може да докара до по-малко полети за самолетите Kfir, които са единствените изтребители на Колумбия, а също и единствените самолети в арсенала на нацията, способни да изстрелват бомби с точност.

Колумбийските чиновници се забавиха с подмяната на флота макар предложенията от производители от Франция, Швеция и Съединените щати, защото администрацията на Petro дава приоритет на разноските в други области.

Забраната за боен експорт на Израел идва, защото държавното управление на Колумбия продължава да е изправено пред опасността от размирен групи, които не се причислиха към мирното съглашение от 2016 година с ФАРК и са се засилили в някои селски региони елементи от страната след изтеглянето на FARC от тези региони.

Администрацията на Петро неотдавна подписа съглашения за преустановяване на огъня с две от тези групи - ELN и EMC - това ще изтече при започване на идната година, до момента в който се бори против групата за трафик на опиати, известна като Gulf Clan, която е втората по величина въоръжена формация в нацията.

Wilder Alejandro Sánchez, боен анализатор и президент на Second Floor Strategies, консултантска компания със седалище във Вашингтон, сподели, че резултатите от възбраната за експорт на Израел ще отнеме няколко месеца, преди да бъдат усетени от въоръжените сили на Колумбия.

Той сподели, че до момента в който Колумбия има „ разнороден “ набор от оръжия в своя боеприпас, в това число създадени в Бразилия самолети Super Tucano, които могат да нападат врагове на земята, нацията разчита в огромна степен на Израел за поддръжката на съоръжение за наблюдаване, в това число дронове.

„ Колумбия продължава да е изправена пред голям брой вътрешни провокации за сигурността и се нуждае от мощна войска с разнообразни качества “, сподели Санчес. „ Така че тази възбрана, в случай че в действителност влезе в действие, идва в в действителност неприятен миг. “

Друг контракт, който може да бъде заплашен от възбраната, сподели Санчес, е лиценз, посредством който колумбийската държавна военна фабрика Indumil създава проектирани от Израел щурмови пушки Galil, които се трансфораха в главното оръжие, употребявано на земята от колумбийските войски.

След оповестяването на желанието на Израел да спре военния експорт, левият колумбийски президент заплаши да прекъсне дипломатическите връзки с Израел и упрекна страната за разрастването на паравоенни групировки в Колумбия, макар че не даде доказателства за това изказване.

„ Ако би трябвало да прекратим връзките си с Израел, тогава това е, което ще създадем “, написа Петро в платформата на обществените медии X. „ От народа на Израел желая помощ за построяването на мир в Колумбия, в Палестина и в света. ”

Петро, ​​който в миналото е бил член на лява бунтовническа група, която подписа мир с Правителството на Колумбия през 90-те години е написало десетки известия на X за войната в Газа от началото на спора на 7 октомври.

В някои той съпоставя изискванията в линията Газа на тези в концентрационен лагер, а в други известия той е написал, че бомбардирането на Газа от Израел е еквивалентно на „ геноцид “.

Но президентът отхвърли да осъди офанзивата на Хамас против Израел, макар многочислените апели на колумбийски политици и интелектуалци да го направи. по отношение на тежкото състояние на палестинците, критиците се тормозят, че неговата марка онлайн дипломация може в последна сметка да докара до цялостен раздор на връзките с Израел и да подкопае връзките на Колумбия с други страни.

" Като не осъжда терористичната офанзива, той се отдалечава от стратегическите съдружници на Колумбия и слага Колумбия до нациите, които поддържат тероризма, " сподели Диего Молано, някогашен колумбийски министър на защитата.

„ Петро е емоционален и той вижда в палестинската идея нещо, на което може да стане гласен покровител, което е в сходство с неговата идеология и пристрастеността му към антиколониализма “, сподели Серхио Гузман, анализатор на политическия риск в Богота. „ Но той не взема под внимание ползите на Колумбия и това слага Колумбия в сложна позиция. “

В четвъртък следобяд Петро организира обособени срещи с посланиците на Израел и Палестина и разгласява фотоси на X. Той разгласи, че Колумбия ще изпрати филантропична помощ на жителите на линията Газа и написа в акаунта си, че е споделил и на двамата посланици за желанието си да помогне за организирането на „ интернационална мирна конференция, която отваря пътя за две свободни и самостоятелни страни. Карибите на https://apnews.com/hub/latin-america

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР