Ескалация в третият ден от протеста срещу предложението на ЕС

...
Ескалация в третият ден от протеста срещу предложението на ЕС
Коментари Харесай

Сблъсъци и палежи в Скопие заради френското предложение

Ескалация в третият ден от митинга против предлагането на Европейски Съюз за преговорна рамка за Република Северна Македония под мотото " Ултиматум - Не, благодаря ".

Докато на спонтанната сцена упрекнатият в палежа на Културния център „ Иван Михайлов “ в Битоля Ламбе Алабаковски палеше лист с надпис „ Преспанско съглашение, българско съглашение, френско предложение, фашизъм “ с думите: „ Ако моята диагноза е пироман, вашата е предатели “, част от протестиращите пробиха металните ограждения пред постройката и влязоха в двора на постройката на държавното управление.

Към постройката полетяха яйца и рола тоалетна хартия, чуха се взривяващи се пиратки, а част от протестиращите се оказаха лице в лице с компактен полицейски кордон с щитове, съобщи Българска телеграфна агенция.

Протестиращите освиркваха, скандираха „ Оставка “, и " Никога Северна, единствено Македония ", след което се разделиха и част от тях потеглиха към постройката на Народното събрание, само че по-голямата част останаха пред постройката на държавното управление.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и през днешния ден прикани за отменяне на френското предложение. Според него то означавало " българска асимилация ", оповестява БГНЕС. В офанзивата против предлагането на Макрон се включиха Светият синод на македонската черква, Академията на науките и най-различни учени, в това число и пенсионирани дипломати, както и някогашният президент Георге Иванов, който се смята за бащата на антиквизацията на Македония по време на режима на Никола Груевски.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР