Ескалация на напрежението доведе до ранени полицаи на протеста срещу

...
Ескалация на напрежението доведе до ранени полицаи на протеста срещу
Коментари Харесай

Ранени полицаи на протеста срещу френското предложение в Скопие

Ескалация на напрежението докара до ранени служители на реда на митинга против френското предложение в Скопие. Това е четвърта вечер на неодобрение в столицата на Северна Македония. 

С крясъци „ Оставка “, „ Никога Северна, единствено Македония “, и „ Бугар Османи “, съпровождани от полиция и с избухващи от време в точния момент пиратки огромна група от протестиращи мина по моста на река Вардар и продължи към постройката на Министерството на външните работи, оповестява " Нова телевизия ". От хвърлените пиратки, димки, яйца, бутилки и домати вратата на постройката на министерството е със счупено стъкло, а шествието се насочи към постройката на Народното събрание.

По постройката полетяха димки и пиратки, а младежи съумяха да съборят металните заграждения и застанаха пред полицейския кордон с щитове. Силите на реда се групираха пред вратата на Народното събрание и съумяха да изтласкат групата, подреждайки се в плътна редица пред постройката.

Към полицията бяха хвърляни камъни, изкъртени кошчета за отпадък и пътни знаци, а кордонът съумя да изтласка и раздели нападателната група на улицата пред Народното събрание, а по-късно и през улицата. Най-малко 7 служители на реда бяха ранени. Те бяха изведени от сътрудниците си отвън кордона. Има и няколко задържани. 

Малко по-късно Народното събрание беше ограден напълно от полиция, а протестиращите бяха разграничени на две групи и изтласкани към парка и врата „ Македония “ против постройката на Народното събрание.  

По улиците на Скопие има бронирана техника, специфични елементи на полицията, както и военни.

По-рано през днешния ден недоволните от френското предложение посрещнаха депутатите в Народното събрание с палатков лагер. В Скопие дойде и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, с цел да взе участие в съвещание на македонското държавно управление. 

„ Искате да ви намразим. Това желаете да извършите. Оставете ни да си живеем, ние сме си македонци и нищо друго ”, сподели пред NOVA един от протестиращите.

„ Аз те почитам. Ти си българин, аз съм македонец. Не договарям с никого за това.  Цялата ваша история е фалшификат. Всичко във вашите исторически книги и учебници е неистина. Това, което България прави, единствено ни разделя, нищо повече. Тъжно е ”, разяснява различен от протестиращите.

Вече четвърти ден македонците излизат на площада, с цел да кажат „ не " на европейския документ за започване на договарянията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР