Есента отдавна е тук и е време да се кажат

...
Есента отдавна е тук и е време да се кажат
Коментари Харесай

Д-р Петър Марков: Последващи заразявания с Ковид могат да влошат здравето за дълго

Есента от дълго време е тук и е време да се кажат значими неща за рисковете за здравето, които съпътстват есента и зимата. Особено някои, за които хората по-малко си дават сметка или даже не знаят.

С възходящото захлаждане оттук насетне ние ще прекарваме от ден на ден от свободното си време вътре, постоянно в тесни, едва проветрени пространства наоколо с други хора, нерядко в тълпи и навалици по молове или в цялостни театри, кина и заведения за хранене. Това естествено бързо ще натисне до долу газта на разпространяването на инфекциите излъчени по въздушно-капков път още доста преди да пристигна Коледа. Имайки поради несъизмеримо по високия риск от Коронавирус в съпоставяне останалите сезонни инфекции, той още веднъж неизбежно ще бъде фокус за всички, които се интересуваме от здравето си. Всъщност броят на инфектираните и признатите в интензивни отделения от повече от месец към този момент пораства стръмно.

Дотук нищо друго от предходната или предходната есен. Какво е новото? Проблемът е, че доста хора считат че в случай че един път са прекарали вируса, то наново или трето зарзяване не е проблем, " тъй като имат имунитет ". Т.е. мнозина не си дават сметка че следващи заразявания могат в допълнение да влошат здравето им, и то дълготрайно.

Да, става дума за по този начин наречения " дълъг Коронавирус ", още наименуван " постCOVID синдром ". Дългият Коронавирус е разнородно и още не добре изяснено страдалчество, обхващащо разнообразни комбинации от органи и системи в човешкото тяло, като имунна система, сърце, бял дроб, бъбреци, мозък, периферни нерви и други. Обикновено се демонстрира след приключването на острата фаза на заболяването. Симптомите при другите пациенти могат да бъдат разнообразни и включват обща отмалялост, от време на време тежка до изхабеност, затруднено дишане, кашлица, болки в гърдите, учестено сърцетуптене и прескачане на ритъма, непрекъсната нараснала температура, усложнения в помненето, мисленето и съсредоточаването, от време на време до загуба на продуктивност, тревога, бодърствуване, меланхолия, от време на време утежняване на горните признаци след физически и умствени старания (бърза уморяемост след усилия), косопад, и други.

Някои, или повече от тези признаци могат да бъдат по-леко или много тежко изразени, до степен на инвалидизиране. Състоянието може да трае седмици или месеци. При някои продължава с години.

Най-общо - всичко, разказано дотук, води при боледуващите до влошена продуктивност, влошено качество на живот и в края на краищата - мизерно битие. Животът на засегнатите се обръща наобратно. Хора, които другояче са водили пълностоен, здравословен, изпълнен със спорт и дейни заминания живот, внезапно им е нужно извънредно изпитание да се надигнат от дивана, сърцето им ще изкочи още на втория етаж или пък мозъкът им се бори да проумее смисъла на просто изречение в обичаната им книга.

Докато към момента е мъчно да се планува кой се разболява от дълъг Коронавирус и кой не, това, което е известно, е, че рискът е по-висок измежду хора с съпътстващи хронични болести и такива, които не са имунизирани. Хора прекарали по-тежко самия Коронавирус също са под по-висок риск, само че дълъг Коронавирус могат да развият и такива, прекарали зараза леко или безсимптомно.

Важното, което би трябвало да се означи с оглед понижаване на риска от дълъг Коронавирус, е, че всички проучвания върху казуса демонстрират, че всяка последваща зараза повишава риска от болестта, той се натрупва. Отделно от риска от дълъг Коронавирус, доста проучвания демонстрират, че повтарянето и потретване на възпаление с вируса без значение покачва риска ни и от няколко извънредно тежки, инвалидизиращи и животозастрашаващи положения, като инсулт, инфаркт, белодробен инфаркт, тромботични и съдови произшествия и диабет.

Ако има едно нещо, което ми се желае хората да запомнят и вземат поради от този текст, то е следното: всяко последващо заразяване с вируса, причиняващ Коронавирус, е надалеч от безобидно. Напротив, рискуваме да влошим здравето си - допустимо е доста и за дълго време напред . Инсултът, инфарктът и белодробната тромбемболия могат непосредствено да ни убият. И тук имам предвид рисковете едвам откакто сме прекарали острото заболяване, което, както към този момент от години знаем, настрана носи своя забележителен риск.

Пазете се от заразяване! Не е доста мъчно. Когато сте навън, няма потребност от нищо. Но когато сте в затворено пространств, без проветрение измежду доста хора - носете маска! Лесно е, на ниска цена е - нищожен дискомфорт на фона на най-ценното, което имаме - работоспособният ни и изпълнен със здраве и сила живот.

Ваксинирайте се . Ваксините са може би най-умното нещо, което медицината е измислила в цялата си история - в действителност. Най-безопасното, най-евтиното и най-лесно прилагащото се превнативно средство против инфекции, а в последно време от ден на ден и против ракови болести.

Както към този момент и децата знаят, имунизацията против Коронавирус доста снижава риска от тежка болест, съвсем изцяло отстрани риска от гибел и също така, в духа на този текст, снижава риска от дълъг Коронавирус и тежки съдови затруднения.

Ако сте имунизирани, поставяйте си от време на време бустери (на 6 до 12 месеца), с цел да подържате имунитета си в добра форма. По редица аргументи човешкият имунитет против САРС-КоВ-2 е малотраен и с времето се " износва ". Бустерите са тези, кото по безвреден метод го упражняват да е в добра форма в лицето на вируса. Така, даже в случай че не успеем да се предпазим от заразяване, имаме втори кръг на защита, който ни подсигурява нискорискова зараза и ни пази здравето и живота.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР