Есента настъпи и миналата седмица ни показа колко дъжд може

...
Есента настъпи и миналата седмица ни показа колко дъжд може
Коментари Харесай

Комбинацията износени гуми и дъжд

Есента настъпи и предходната седмица ни сподели какъв брой дъжд може да предложи, а в планинските проходи даже и сняг. Вече се стъмва по-рано, а проливните дъждове са нещо всекидневно. За жал в България това значи наводнени пътища, а неналичието на маркировка в допълнение затруднява водачите.

Налице са всички предпоставки за пораждане на най-опасната обстановка на влажен път – по този начин нареченият аквапланинг, когато автомобилът за известно време става неуправляем и водачът се трансформира в фен. Единствено предварителната защита може да ни защищити от рисковите последици при аквапланинг. Когато вали, две неща са от първостепенно значение: скоростта на придвижване и положението на гумите.



Рискът от аквапланинг е най-голям в коловозите и кривите, където сред гумата и пътя може да има няколко сантиметра вода. Въпреки това, можете да карате безвредно при дъждовно време, стига да имате поради няколко съществени неща. Ето и препоръките на Nokian Tyres по тематиката.

Когато вали, две неща са от първостепенно значение: скоростта на придвижване и положението на гумите. Когато по пътя има доста вода и вашите гуми са износени, първо би трябвало наложително да намалите скоростта.

Дори и с положителни гуми заплахата от аквапланинг е реална; износените гуми вършат аквапланирането съвсем неизбежно. В теста на финландското списание за гуми Tekniikan Maailma висококачествена лятна гума в положително положение стартира аквапланинг по права линия при придвижване с 80 км/ч, когато на асфалта има 6 мм вода. Износена лятна гума стартира аквапланинг още при скорост от 70 км / ч. Зимните гуми се показват даже по-лошо при такива условия.

Големите условия към гумите през есента
Хората постоянно доизносват летните си гуми през есента и купуват нови напролет, макар че преимуществата на комплект нови гуми са най-осезаеми през есента.

Дълбочината на протектора на нова лятна гума е към 8 мм. Законът разрешава шофиране на гуми с дълбочина на протектора от 1.6 милиметра, само че в действителност такива гуми към този момент не са безвредни. Гумите би трябвало да се сменят, когато дълбочината на протектора е покрай четири милиметра. Когато има по-малко протектор, държанието на мокро се утежнява фрапантно. Също по този начин, налягането на гумите оказва голямо въздействие върху държанието на автомобила при дъждовно време. Проверката на налягането постоянно е мощно целесъобразно, защото прекалено ниското налягане усилва риска от аквапланинг и въздейства отрицателно на държанието на гумите.



Превенцията е ключът
Аквапланирането се случва, когато сред гумата и пътя има пласт вода. Усеща се тъкмо като плъзгане върху вода. Колата към този момент не реагира на кормилото, тягата се губи, а лидерът усеща, че няма надзор върху автомобила. Неуправляем автомобил значи животозастрашаваща заплаха за пътуващите и близките.



Ако аквапланирането се случи макар всички защитни ограничения, значимо е да останете спокойни и да реагирате вярно. Натиснете съединителя, освободете педала на газта и дръжте устойчиво кормилото. Не въртете кормилото под паника наляво и надясно, защото при аквапланинг колата няма да реагира, а когато гумите намерят сцепление с пътя колата ще потегли в незнайна посока.

Съвети за безвредно шофиране при мощен дъжд
1. Намалете скоростта на придвижване
2. Не шофирайте в коловозите с вода, където рискът от аквапланинг е най-голям
3. Карайте с гуми, които са в положително положение и имат дълбочина на протектора минимум 4 мм
4. Проверете налягането на гумите
5. Ако се появи аквапланинг, останете спокойни, натиснете съединителя и дръжте кормилото постоянен

Как да реагираме на аквапланинг
• Останете спокойни!
• Натиснете съединителя до дъно и махнете крайници си от педала на газта, с цел да намалите скоростта.
• Не завъртайте кормилото от една страна на друга; вместо това, насочете го в посоката на пътя или кривата на завоя, до момента в който се възвърне сцеплението.
• Не спирайте и не ускорявайте по време на аквапланинг, защото това ще понижи в допълнение сцеплението.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР