Есента на 1223, българите се изправили срещу монголите, устроили на

...
Есента на 1223, българите се изправили срещу монголите, устроили на
Коментари Харесай

Българите са единствените, които са побеждавали Чингис Хан и монголската империя

Есента на 1223, българите се изправили против монголите, устроили на няколко места засади, и когато монголците влезнали в засадите, българите ги обкръжили от всички страни, и съвсем всички изтребили в борба, станала известна като “Овчата борба ”.
“…тези поданици на Болгар, нанесли през 1223 година съкрушително проваляне на непобеждаваните до този миг монголи ”
Ибн Ал Хасир.
Волжките българи са първите в света, които нанасят проваляне на Монголската Империя още до момента в който е жив Чингиз Хан. Години по Късно, Волжка България е покорена, а Дунавска България героично води война с монголите под водачеството на Цар Ивайло.

През май 1223, Армиите на Чингиз Хан победили Киевска Рус в борбата при Калка.
Узнали за това, българите водени от Кан Габдула Челбир, почнали да се готвят за война.. По остарял български бит, решили да употребяват тактиката на отстъпващата армия, до момента в който не се вкара врагът в клопката. Мястото на борбата не е инцидентно определено – самарската луга и Жигулеевските възвишения до нея. Построявайки редица заграждения, българите сътворили същински капан, принуждаващ монголите или да умрат от български меч, или да се издавят в Волга.

Според визатийският пълководец – Лъв Философ, живял през 9-ти век, написал съчинение за военната тактичност на античните българи:
”те (българите) избират сраженията от разстояние против съперниците си, засадите, обкръжаванията, привидните отстъпления, обръщанията и (привидно) разпръснатия строй ”. От това проличава че военната тактичност на Българите тук и тези в района на реките Волга и Кама е бил еднакъв.
Монголската войска била водена от Бахадир Субадай – най-изтъкнатият военачалник на монголците. До този миг, той не познавал проваляне. Стигайки южната граница на Волжка България с към 50 000 воина, той се изправил пред на пръв взор малобройна българска армия. След като небрежно я обърнал в бягство, той влезнал в клопката на българите.

От настаналото кръвопролитие съгласно Джагфар Тарихи оживели 4000 души, а съгласно Китайските източници – нямало оживели. Пак съгласно противоречивият български летопис, българите решили да не продават монголците в иго, а ги разменили за сметка на Овни, откъдето идва и „ Овчата борба “.

Така Чингис Хан дал 4000 овце на българите, с цел да получи назад своите воини. През 1223 борбата “разтърсила вселената ”, и е документирана като първото и последно проваляне на Чингиз Хан, до момента в който е бил жив.

След грандиозният неуспех на монголите, те не посмели да атакуван още веднъж, най-малко до момента в който Чингиз Хан бил жив. След неговата гибел са маркирани три поредни несполучливи за тях похода – през 1229, 1232 и 1235. Едва в 1236 монголците съумели да пробият отбраната на нашите братя у поволжието, написа Bradva.bg.

Според Казанският историк А.Халилов:

“Съпротивата на България, траяла до 1278 година, е първопричината Русия и съветските земи да не бъдат включени в състава на Златната орда. В това отношение може да се каже, че Волжка България е избавила антична Русия от заличаване ”.

Инфо: Фън

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР