Есента е тук, а с нея в нашите градини грейнаха

...
Есента е тук, а с нея в нашите градини грейнаха
Коментари Харесай

Ябълката – плодът на есента. Какво да приготвим от ябълки

Есента е тук, а с нея в нашите градини блестнаха и есените плодове – ябълки, круши, грозде, сливи, смокини, дюли, нар, с които да приготвим ароматни сладкиши.

Преди да се гмурнем в морето от изкушаващи предписания, дано да научим някои обстоятелства за ябълката.

Какъв плод е ябълката?

Какви са характерните качества на ябълките

Ябълката е сладостен, употребен за консумация от нас плод, произлизащ от домашната ябълка (M. domestica). Ябълковите дървета се отглеждат по целия свят и са най-широко отглежданият тип от рода ябълка (Malus). Ябълките са измежду първите дървета, които са били култивирани от хората. Рразнообразието от сортове доближава до 7500 типа. Всеки вид се отличава със собствен автентичен, характерен усет, с разнообразни размери, интервал на разцвет и качества на плода.

Кои страни създават ябълки?

Колко е производството на ябълки в България

Данните сочат, че през 2014 година в международен мащаб са създадени към 84,6 милиона тона ябълки. Китай създава към 48% от международната продукция ябълки, а на второ място е Съединени американски щати, като повече от търговията на ябълки там е на територията на щата Вашингтон. В Австралия продукцията на ябълки е ориентирана към локалния пазар. Най-големите експортьори на ябълки през 2007 година са Китай, Чили, Италия, Франция и Съединени американски щати, до момента в който най-големите вносители за същата година са Русия, Германия, Англия и Нидерландия.

В България през 2016 година производството на ябълки по публични данни е 44 755 тона. Рекордна продукция е имало през 1986 година, когато производството е 543 256 тона.

Интересни обстоятелства за ябълката

Как се употребява името и изображението на ябълката

Заради изобилието от ябълки Тасмания е известна като Островът на ябълките. Голямата ябълка (Big Apple) е прякорът на американския град Ню Йорк. Логото на компютърната компания Епъл (Apple Inc.), съвсем от началото на основаването си съставлява нахапана ябълка. Според Стив Джобс, името е определено, тъй като той самият е израснал измежду ябълкови дръвчета и също така е последовател на веганството.

Ябълките – плодовете, които преливат от леко накиселяващи нотки до изобилна захарна наслада, са преходът от лятото към есента и с голямото им многообразие, единствено чакат да станат основен воин в някоя вкусна рецепта.

Какво да приготвим от ябълки

3 невероятни предписания с ябълки

Тарт с ябълка и ванилия

Един ужасно изглеждащ тарт, който е великолепен за всеки мотив.

Съставки:

375 г опаковка бутер тесто, за предпочитане напълно маслено

5 огромни ябълки

сок от 1 лимон

25 г масло, нарязано на дребни късчета

3 ч. л. ванилова захар или 1 ч. л. ванилов дестилат

1 супена лъжица пудра захар

3 закръглени супени лъжици консервирани кайсии

Начин на подготвяне

Стъпка 1
Загрейте фурната до 220C/вентилато. Разточете тестото и изрежете кръг с към 35 см диаметър. Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене.

Стъпка 2
Обелете, изчистете сърцевината и нарежете на ситно ябълките и ги оставете в лимоновия сок. Разпределете върху тестото до 2 см от краищата. Завийте леко краищата, с цел да спрете приключването на сок.

Стъпка 3
Намажете от горната страна с масло и поръсете с ванилия и пудра захар. Печете 15-20 минути, до момента в който ябълките омекнат и тестото стане хрупкаво.

Стъпка 4
Затоплете консервата и намажете ябълките и ръба на сладкиша. Сервирайте парещ с ванилов сладолед или крем фреш.

 Ябълката – плодът на есента. Какво да приготвим от ябълки

Гранола с печени ябълки

Съставки:
5 претъпкани с. л. гранола (мюсли)
1 ч. л. смляна канела
1 супена лъжица светлокафява мека захар
½ портокал, обелен с кора и сок
4 десертни ябълки, без вътрешност и нарязани към обиколката
20 г масло
крем фреш или сладолед за сервиране

Начин на подготвяне
Стъпка 1
Загрейте фурната до 200C/180C вентилатор. Смесете гранолата, канелата, захарта и портокаловата кора и сока. Поставете ябълките върху тава за печене и изсипете с лъжица сместа от гранола в дупката, като с лъжица посатвяте от горната страна останалия сок. Намажете всяка ябълка от горната страна с бучка масло и печете 30 минути, до момента в който омекнат и залепнат. Сервирайте с топка крем фреш или сладолед.

Идеалният десерт, в случай че ви изненадат посетители. Това е елементарен, сгряващ, зимен десерт, а и доста апетитен, сервиран с топка ванилов сладолед.

 Ябълката – плодът на есента. Какво да приготвим от ябълки

Конфитюр с ябълки и канела

Страхотен метод по какъв начин да си направиш конфитюр и да използваш наличните ябълки, в случай че са доста

Съставки:
Вземете 1 кг ябълки
подгответе 500 г захар
изцедете сока на 1 лимон
добавете 1 пръчка канела

Начин на подготвяне:
Подгответе ябълките като ги почистите от семките и ги нарежете на дребни късчета. Сложете ги в подобаваща тенджера и прибавете към тях захарта, канелата и лимоновия сок. Варенето продължава 30 минути на спокоен огън, като не спирайте да бърката през това време. Проверете с лъжичка конфитюра, който би трябвало да оставя гъста и лепкава капка. Поставете бурканите във фурна, загрята на 100C за няколко минути, с цел да се стерилизират. След това сложете конфитюра в тях, затворете ги компактно и обърнете с капачките надолу. Оставете ги по този начин, до момента в който се охладят.

Приятен вкус!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР