Есенният модул на проекта “Нова музикална сцена на варненската агенция

...
Есенният модул на проекта “Нова музикална сцена на варненската агенция
Коментари Харесай

Трио млади български звезди с камерен концерт на 18 септември във Варна

Есенният модул на плана “Нова музикална сцена ” на варненската организация “Елит Проджектс Мениджмънт ” стартира на 18 септември с концерт на брилянтно изпълнителско трио от 19:00 в Градската художествена изложба на Варна. Пианистката Виктория Василенко, цигуларката Лия Петрова и виолончелистът Атанас Кръстев са към този момент одобрени имена като солисти и интерпретатори на камерна музика, както на българския, по този начин и на интернационалния концертен подиум. В биографиите и на тримата има забележителна сбирка от влиятелни награди от български и интернационалните състезания, участия в реномирани музикални фестивали, както и авторитетни национални и европейски оценки. Изкушени от магията на взаимното музициране, тримата надарени реализатори ще показват пред варненските меломани стратегия с произведения на немските романтици Роберт Шуман и Йоханес Брамс, и „ Танц по калдъръм “ на българската композиторка Добринка Табакова.

Преди концерта Виктория Василенко показа пред Нина Локмаджиева пристрастията на триото в избора на програмата на концерта:

“Композиторите Брамс и Шуман постоянно са били извънредно близки до мен като сензитивност, като темперамент. Бих споделила, че още от дете това са ми обичаните създатели. Така че за мен е голямо наслаждение, че тъкмо те ще бъдат включени в програмата на концерта, в който ще свирим  дружно с Лия и Атанас. Клавирното трио на Брамс, може би най-популярното от трите му творби за трио, е в репертоара ми от към 10 години. То е и едно от първите съществени творби, които включих в репертоара си за камерна музика. За мен беше фантазия да го науча и започнах работата си по него още през първата година в Мадрид в Музикалния лицей „ Кралица София “, където тъкмо с Атанас Кръстев бяхме в клавирно трио, само че с друга цигуларка. И двамата тогава се сблъскахме за пръв път с тази творба. Аз съм я свирила на сцена единствено един път преди две години, в действителност доста рядко я извършвам. С неспокойствие чакам да с върна към гениалното произведение на Брамс и то тъкмо в тази компания от музиканти.

Първата соната на Шуман, която ще осъществим с Лия Петрова, за мен ще бъде премиерно показване и една прелестна опция, защото след два месеца ми следва да изсвиря всички цигулкови сонати на Брамс и Шуман, само че с различен цигулар. Така че, когато Лия предложи първата соната на Шуман, аз одобрих с отворени прегръдки. Това ще бъде предизвикателство, тъй като Брамс и Шуман са мощно свързани професионално и в персонален проект, и музиката им е доста близка като сензитивност и като изказ. И фактурите за пианото са доста наситени. Цялата стратегия е огромно предизвикателство както за камерния ни отбор, по този начин и за мен самата като пианист.

Ще осъществим и пиесата Адажио и алегро за пиано и виолончело от Шуман, която в оригинал е за валдхорна и пиано. За нас с Атанас Кръстев това е репертоарна пиеса, едно превъзходно 10-минутно произведение, което, мисля, че е доста красиво и атрактивно за публиката. Български акцент в нашата стратегия е триото „ Танц по калдъръм “ от нашата наложила се композиторка Добринка Табакова. Премиерата направихме предходната година в огромната зала “България ” в София. Сега във Варна ще бъде второто осъществяване на това забавно и разнообразно произведение, включващо доста звукови резултати и несъмнено, нашите неповторими български ритми.

С Лия Петрова сме свирили доста пъти дружно, като дуо и в други камерни ансамбли  в чужбина и в България. С нея и Атанас Кръстев предходната година свирихме за пръв път като трио. Лия е един от най-атрактивните актьори сега на интернационалната сцена и има огромен капацитет. Понеже се познаваме с нея от деца, аз доста се веселя на нейните триумфи. Свиренето с нея е постоянно прочувствено наситено, прелестно и вдъхновяващо - както музицирането, по този начин и връзката. Надявам се да имаме и в бъдеще сходни планове. С Атанас Кръстев е сходна историята.  И с него се познаваме от Музикалното учебно заведение и през последните няколко години се наложихме и като камерни сътрудници. Изнасяме концерти и в чужбина, и в България. И с него работата върви

доста леко и прелестно. Хубаво е да си на сцената с другари и толкоз положителни музиканти, тогава свиренето се трансформира в един тип връзка без думи, единствено посредством музика, изключително когато хората толкоз добре се познават. Това е доста скъпо за мен. 

Очакваме с неспокойствие нашата среща с публиката във Варна, тъй като за мен Градската художествена изложба е едно доста особено място, свирила съм там неведнъж и всякога, когато се връщам, е голямо наслаждение. В тази зала и акустиката е хубава, и атмосферата, и публиката постоянно реагира доста топло. Атмосферата е извънредно значима за един актьор, с цел да го въодушевява в връзката с публиката. Понякога прекарването зависи от такива дребни елементи като по какъв начин е подредена сцената, какво е осветлението. Градската художествена изложба във Варна за мен постоянно е било едно от най-вдъхновяващите места за свирене на българска сцена. ”

Цената на билетите е 15 лева при предварителна продажба от Билетния център и уеб страницата на Фестивалния и конгресен център: https://bit.ly/3sBdk4S. В деня на концерта цената на билетите ще бъде 20 лева

Един час преди началото билети ще могат да се купуват само на място в Градската художествена изложба.

Проектът “Нова музикална сцена ” се осъществя от „ Елит Проджектс Мениджмънт ” с финансовата поддръжка на Национален фонд “Култура ” (https://ncf.bg) по “Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации ” и с партньорството на ММФ “Варненско лято ”, МФ “Мартенски музикални дни ”, Фестивал на оперното и балетно изкуство - Стара Загора, Община Велико Търново, Община Шумен, Община Добрич, Къща-музей “Панчо Владигеров ” - София, НУИ “Добри Христов ” Варна, ГПЧЕ “Йоан Екзарх ” - Варна. Медийни сътрудници са Българска национална телевизия - Варна, БНР - Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.net.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР