Есенен вирус със силна кашлица, която продължава месец, хрема и

...
Есенен вирус със силна кашлица, която продължава месец, хрема и
Коментари Харесай

Нов тежък есенен вирус върлува у нас, кашлицата държи цял месец!

Есенен вирус със мощна кашлица, която продължава месец, хрема и възпаления на ушите опразни детските градини и учебните заведения. Увеличава се заболеваемостта от вируси при учениците, а най-чести са острите респираторни вирусни инфекции на горни и долни дихателни пътища, изясняват експертите.

Болки в гърлото, висока температура, кашлица, хрема, изнемощялост и понижен вкус са най-честите признаци съгласно персоналните лекари.

“В момента сред децата има параинфлуенца вируси, намаляха риновирусите, които преди месец бяха доминиращи ", изясни вирусологът и консултант по здравните въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев пред “24 часа ". По думите му респираторните инфекции са се нараснали, тъй като хората към този момент не съблюдават противоепидемични ограничения.

“През последните две години се съблюдаваха някакви ограничения и тези инфекции бяха намалели фрапантно, в този момент обаче не се съблюдават ", разяснява Кантарджиев.

Увеличението на инфектираните се удостоверява и от данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания, съгласно които за седмица те са нарастнали с над 1000. В последната седмица на октомври заболелите с остри респираторни болести са били 1941, а за интервала от 31 октомври до 6 ноември те са се нараснали с 1031 души и общият им брой е 2972.

По време на пандемията имунитетът при най-малките е отслабнал и те боледуват по-тежко, считат персоналните лекари.

“Голяма част от пациентите идват с тежка кашлица, която продължава месец, също така са с висока температура, някои са с повръщане, разстройство или ангина ", изясни общопрактикуващият доктор доктор Емануела Божилова. Според нея обаче освен децата, само че и родителите се заразяват от върлуващите вируси сега. “Всички вируси в този сезон - аденовируси, риновируси, както и чревните са доста заразни и цялото семейство се разболява ", изясни още джипито.

В затворени пространства параинфлуенца вирусът се предава от дете на дете по въздушно-капков път.

Инкубационният период е от 2 до 4 дни, а малчуганите са заразни първите няколко дни, откакто се появят признаците.

За това положение се предлага домакински режим, покой и тъкмо съблюдаване на предписаното лекуване. Лечението не стартира с антибиотици при лица с добър имунитет, споделя доцент Галя Ганчева от Клиниката по инфекциозни болести към университетската болница в Плевен.

Такъв метод (ранно назначение на антибиотик) е позволен единствено при рискови пациенти – новородени, ранна кърмаческа възраст, лица с трайни увреждания, с онкологични болести, провеждащи имуносупресираща терапия и имунокомпрометирани вследствие друго инфекциозно заболяване. Сред най-важните профилактични ограничения, целящи прекратяване на разпространяването на инфекцията са карантината, потребление на персонални защитни средства (маски) и верен респираторен етикет, изяснява доцентката, която е член на лигата “Лекарите, на които имаме вяра " на “24 часа ".

Невиждан взрив на възпаленията на ушите при децата регистрират УНГ експертите, а затрудненията се получават след изкарани респираторни инфекции.

С 357 повече деца са минали през УНГ отделението на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ " през октомври в съпоставяне със септември, изясни лекарят специализант доктор Кирил Пеев. Според него 35% от всички преминали деца до 12 години през септември са били с възпаление на ушите, до момента в който за октомври те са над половината. Увеличение има и на признатите в болница - 4 за септември и 9 за идващия месец.

Есенните вируси обаче сякаш позакъсняха този сезон, защото през минали години те върлуваха тъкмо в средата на септември, като поваляха както деца, по този начин и възрастни. В началото на тази образователна година персоналните лекари успокояваха, че като цяло се следи спокоен откъм сезонни инфекции интервал. Средно сред двама и петима пациенти с гадене, температура и болки в тялото одобряваха джипитата дневно през септември. В момента обаче кабинетите са цялостни, изясняват експертите. Засега няма грип, безапелационни са те. “У нас ще има нахлуване на грип A, а пикът ще бъде през март ", изясни проф. Кантарджиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР