ЕС я създаде, за да подобри цените и снабдяването на

...
ЕС я създаде, за да подобри цените и снабдяването на
Коментари Харесай

Европа започва да купува газ за 5 години напред

ЕС я сътвори, с цел да усъвършенства цените и снабдяването на страните членки, откакто главният снабдител преди войната в Украйна - " Газпром ", приключи едностранно договорите си с множеството страни, а подводният газопровод " Северен поток " престана да работи поради щета, породена от детонация, чийто създател към момента не е открит.

 

Средносрочните търгове са нова услуга на платформата AggregateEU, където се събират купувачи и продавачи на газ.

" Тази междинна покана за търг има за цел да подсигурява стабилността и предсказуемостта на доставките на участващите компании през идващите години, надграждайки основите на спешния механизъм, въведен през 2023 година Той беше основан в отговор на задълбочени контакти със съответните заинтригувани страни, се споделя в известие на Европейската комисия, която служи като медиатор на платформата.

" Най-лошото би трябвало да е зад тила ни, само че пазарите остават напрегнати и би трябвало да създадем допустимо най-голяма сигурност ", съобщи изпълнителният вицепрезидент за зелената договорка Марош Шефчович, който дава отговор и за енергийната платформа.

Според комисията 5-годишните търгове " ще подсигуряват стабилността и предсказуемостта на доставките на участващите компании " и се отварят след съвещания с купувачи и продавачи на газ.

 

През 2023 година бяха проведени четири търга за общо пазаруване на природен газ, само че всеки беше за интервал от по шест месеца. И в четирите участваха български компании, въпреки еврокомисията да не разкрива участниците. Тези по-краткосрочни търгове също ще продължат да се провеждат, оповестиха от Брюксел.

 

През търговете до момента бяха купени общо 42 милиарда куб.м газ - почти дневният размер, който Русия към момента изпраща през трасето през Украйна до Австрия, Унгария, Италия и Словакия. То обаче ще спре заради приключване на договорите в края на годината.

За да вземат участие в първия средносрочен търг, купувачите и продавачите би трябвало да се записват и да се абонират за платформата AggregateEU. Заявките за търсените количества ще се събират до 21 февруари, а подаването на предложения ще е на 26 и 27 февруари. След като търсенето и предлагането бъдат съпоставени посредством платформата, другите компании ще се договарят за изискванията на покупко-продажбите двустранно.

По-рано в четвъртък енергийният еврокомисар Кадри Симсон съобщи, че Европа не се нуждае от съветския газ и за двете години от началото на войната е съумяла да сведе вноса му от 40% до под 20%. Дори страните от Централна Европа, множеството от които нямат изход на море и не могат да си обезпечат полутечен газ, към този момент имат задоволителни други възможности на съветското гориво.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР