ЕС все още не иска да признае, че енергийната криза

...
ЕС все още не иска да признае, че енергийната криза
Коментари Харесай

Александър Николов: България няма да бъде нито на студено, нито на тъмно

" Европейски Съюз към момента не желае да признае, че енергийната рецесия е функционалност в по-голяма степен от енергийната политика на Европа през последните 10 години, в сравнение с от войната (на Русия в Украйна - б.р.). Войната катализира някои от резултатите ".

Това съобщи пред някогашният министър на енергетиката Александър Николов.

Според него мерките на Европейски Съюз са " добре опаковани обещания за средства, които надали ще могат да решат това, което към момента се случва вследствие на политиката на Европа ":

" България е в много по-изгодна позиция от останалите страни в Европейски Съюз.... България няма да бъде нито на студено, нито на мрачно, както служебният кабинет се пробва да заиграва със страховете на хората ". 

Николов акцентира, че предимство на България е и това, че производството на електрическа енергия въобще не зависи от природен газ:

" Ние сме най-големият балансьор на Югоизточна Европа и на Западни Балкани от позиция на електрическа енергия. Това ни дава преимущество, тъй като е допустимо да се оформят съглашения, които да дадат опция България да изнася електрическа енергия, а в подмяна на това да изнася природен газ ".

По думите на бившият министър " енергетиката би трябвало да е надалеч от всевъзможни политически боричкания, тъй като е бранш, който дефинира живота на всеки жител и на цялата промишленост и бизнес ":

" Ако някой желае да употребява тематиката " енергетика " за предизборна акция, това е извънредно неверно и доста нездравословно за обществото. Това демонстрира културата на хората, които го практикуват ".

" Поведението на " Газпром " по отношение на цяла Европа е ясно, първи бяхме ние с Полша. През всички 7 месеца, до момента в който отговарях за бранша (като министър на енергетиката в държавното управление " Петков " - б.р.) не е имало каквато и да е друга комерсиална или правна процедура, която да отличава един или различен снабдител, без значение коя страна съставлява и какъв е видът контракт. Ако някой е имал предпочитание да поеме опасности за България и за българска компания, в размер и мащаб, който е неприемлив, дано сложат подписите на всички документи, които са изисквани, и да продължат да работят както намерят за добре.... За всичко е осведомен настоящият министър - Росен Христов, за това на какъв стадий е, какво може да се случи и по какъв начин. Очевидно, към този момент потвърдено даже за тях (служебното държавно управление - б.р.), че " Газпром " е нерешителен снабдител. Това, което направиха с офертата, за която спомага и Европейската комисия, не знам каква формулировка да му сложа ", разяснява Александър Николов.

" Когато договорихме първите два танкера, те бяха осъществени като разтоварване в границите на две седмици. Това, което бяхме създали, е до края на месец октомври всичко д е подсигурено, оставаха ноември и декември. Служебното държавно управление споделя, че се е договорило с Турция за един слот, ние бяхме оставили един. Лесно 1+1 щеше да даде 2. Декември се организират търгове, потенциалът на Ревитуса също се усили, и елементарно можеше тогава да се осъществя и третото карго. Останалите 4 карга щяха да са алтернатива по какъв начин да работи България от януари нататък ", изясни някогашният министър на енергетиката. 

По думите на Николов ДАНС би трябвало да прегледат доста по-дълъг интервал, " който обгръща и аргументите за понижаване на количествата газ от Азербайджан, по кое време, кой и дали е предоставял безмълвен отвод при питане дали би трябвало да се понижават тези количества, каква е връзката с " Газпром " по тематиката и транспарантни ли са търговете ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР