ЕС твърди, че е премахнал газовата зависимост от Русия. А

...
ЕС твърди, че е премахнал газовата зависимост от Русия. А
Коментари Харесай

Място под слънцето: Европа е изправена пред нова заплаха - Китай завзема европейската енергетика

Европейски Съюз твърди, че е премахнал газовата взаимозависимост от Русия. А проектите са да се сбогува напълно със синьото гориво. До седем години главният източник на сила на континента би трябвало да бъде слънцето. В Пекин потриват ръце: търсенето на слънчеви панели в Европа пораства, а локално произвеждане на практика няма - всичко се внася от Китай.

По-близо до слънцето

Успешното привършване на зимния сезон и запълнените газохранилища вдъхват оптимизъм на европейските политици. Макар че на опърпания от разрива с Русия бюджет различните покупки да му излязоха солени - най-малко трилион $ спомагателни разноски.

Потреблението на съветско гориво в Европейски Съюз ще бъде понижено с 66%. А до 2027 година ще отстранен изцяло въглеводородите. Фокусът е върху възобновимата сила, най-вече слънчевата.

Сега този пазар е 80% следен от китайците, които преобладават производството както на слънчеви панели, по този начин и на свързани съставни елементи.

Осем от десетте най-големи предприятия в промишлеността в света са китайски. Само канадската “Солар ” (осмо място) и американската “Фърст Солар ” (десета) към момента са на върха.

Следователно Европейски Съюз тук е изцяло подвластен от Китай. Миналата година китайският експорт на слънчеви панели за Европа скочи с повече от 140%, струвайки съвсем 20 милиарда евро в съоръжение и съставни елементи.

Това е резултат от скока в търсенето на слънчеви панели на фона на енергийната рецесия. След като цената на електрическата енергия се увеличи неведнъж, те бяха интензивно закупувани от компании и население.

Грешни мощности

Според Международната организация по енергетика (МАЕ) единствено 2,8% от панелите се създават в самата Европа.

В Европейски Съюз незабавно започват лични планове. По-специално, в завода на “Енел ” в Сицилия доникъде на 2024 година се надяват да доближат размери, задоволителни за генериране на три гигавата. Сега - са едвам 200 мегавата.

Ако планът бъде сполучлив, “Енел ” ще стане най-големият снабдител на панели на континента. Европейците настояват, че техните артикули са " по-ефективни и издръжливи " и по тази причина елементарно ще избутат китайците на пазара. Практиката обаче демонстрира, че това надалеч не е по този начин.

Не устоят на конкуренцията

Китайските слънчеви панели превзеха европейския пазар преди към 10 години - те бяха доста по-евтини от локалните аналози. Това тормози Брюксел. Европейската комисия стартира антидъмпингово и антисубсидиарно следствие.

Китайците започнаха сходни дейности против вноса на вино от Европейски Съюз и заплашиха да ударят европейските първокласни коли. В последна сметка през 2013 година страните подписаха съглашение за минимални цени на китайски артикули.

В Европа договорката беше наречена " капитулация ". Обвиниха управляващите, че не са съумели да защитят личната си промишленост.

А разширението на производството на слънчеви панели не е лесна задача. Китайските предприятия се поддържат от страната с облаги и дотации. Могат да си разрешат нападателен дъмпинг.

Китайските съставни елементи

Не става дума единствено за цена. “Енел ” и други европейски компании се нуждаят от съставни елементи от китайски генезис, без които сглобяването на панелите е невероятно. Това са слънчеви кафези, силициеви пластини и полисилиций.

Например към 80% от съставените елементи на вятърните турбини са от Китай. Там се вършат и 97% от силициевите пластини за слънчеви панели. Делът на Китай в доставките на полисилиций, основна суровина за слънчевата сила, е 45%.

Един от най-големите производители на полисилиций е немската “Вакер Хеми ”. Но компанията изпраща множеството артикули още веднъж в Китай за слънчеви кафези.

Китай също води във връзка с другите първични материали, в това число на редките земни минерали, които се употребяват във възобновимата сила.

Пристрастяване

Европа е наясно със положението на нещата. “Енел ” се пробва да откри сътрудници в Европа и Северна Америка. Брюксел желае да субсидира построяването на нови фабрики и разширението на съществуващите. Но не може да се приказва за енергийна самостоятелност.

" Сега внасят не нефт и газ, а съоръжение. Разбира се, няма нищо хубаво в това, че слънчевата сила се преглежда като основа на енергийната сигурност и стратегическата самостоятелност ", обявиха специалисти от изследователската работа на Европейския парламент.

Китай разполага с всички принадлежности, с цел да не загуби своето парче от пая. Например Пекин може да ограничи износа на съоръжение за произвеждане на силициеви блокове и пластини - съставни елементи на слънчеви панели. Това доста ще усложни живота на Запада.

От друга страна, Съединени американски щати също напредват: в сходство със закона за понижаване на инфлацията управляващите предложиха на фирмите големи дотации за слънчева сила и зелени технологии. Европа към момента не може да си разреши такава благотворителност.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР