ЕС трябва да се подготви за пълно прекъсване на доставките

...
ЕС трябва да се подготви за пълно прекъсване на доставките
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Да се подготвим за пълно спиране на руския газ

ЕС би трябвало да се приготви за цялостно спиране на доставките на газ от Русия, съобщи през днешния ден ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя приказва пред Европейския парламент в Страсбург.

В средата на месеца Европейска комисия ще показа проект за деяние при изключителни обстановки в целия Европейски съюз. Той ще подсигурява, че газът тече натам, където от него има най-голяма потребност, при положение на прекъсване на доставките от Русия.

Наскоро Фон дер Лайен съобщи, че през юли ще прледстави проект за понижаване на търсенето на съветски газ. Очевидно става дума за еднакъв проект.

Фон дер Лайен осведоми евродепутатите за напредъка на Европейски Съюз в намаляването на зависимостта от вноса на съветска сила на фона на войната в Украйна. Брюксел наложи наказания, а в отговор Русия спря някои доставки.

Вносът на полутечен природен газ от Съединени американски щати се е утроил спрямо 2021 година, посочи Фон дер Лайен. Средният месечен импорт на съветски газ по водопровод е понижен с една трета.

Председателят на Европейска комисия отхвърли апелите за закъснение на прекосяването към възобновими източници на сила на фона на растящата енергийна рецесия в Съюза.

“Новата среда на сигурност е най-хубавият мотив за ускорение на въвеждането на възобновимите източници. Те дават самостоятелност от съветските изкопаеми горива”, посочи тя.

Според Фон дер Лайен продължение на конкурирането за лимитирани количества изкопаеми горива би довело само до в допълнение повишение на цените и би напълнило хазната на Владимир Путин.

“Очевидно е, че Путин продължава да употребява силата като оръжие ", съобщи Фон дер Лайен.

Тя уточни, че Русия към този момент е прекъснала газовите доставки на 12 страни членки на Европейски Съюз. В момента газохпаринилищата в Съюза са цялостни над 55 %.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР