ЕС ще задължи доставчиците на електроника да я ремонтират на

...
ЕС ще задължи доставчиците на електроника да я ремонтират на
Коментари Харесай

Нови правила на ЕС ще удължат гаранцията на електрониката


Европейски Съюз ще задължи доставчиците на електроника да я ремонтират на “разумна цена ”
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският съюз реализира авансово съглашение, което задължава продавачите на електроника да дават спомагателна 12-месечна гаранция за артикули, ремонтирани по време на гаранционния интервал.

Настоящият гаранционен период за електронни артикули в Европа е две години. Очаква се новите правила да удължат гаранционния период до три години, заяви IT Home.

Производителите на мобилни телефони ще бъдат задължени да дават детайлности за аварийните елементи на своите уеб страници, както и аварийни елементи от така наречен “трети страни ” на „ рационални цени “.
още по темата
Освен това Европейски Съюз ще забрани практиката, при която производителите не разрешават на самостоятелни сервизи да употребяват използвани или 3D-отпечатани аварийни елементи.

Законът също по този начин изисква производителите да ремонтират оборудването в рационален период и на рационална цена, в случай че ремонтът не е безвъзмезден. Ако даден артикул се окаже повреден по време на гаранционния интервал, потребителите, както до момента, ще имат право да го поправят или заменят.

Европейски Съюз също по този начин ще даде онлайн платформа за ремонт, която ще изброява другите услуги за ремонт в Европейски Съюз и във всяка държава-членка. Законодателството ще се ползва за смарт телефони, таблети, перални, съдомиялни машини, хладилници, тв приемници, прахосмукачки и друга техника.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР