ЕС ще увеличи значително временните покупки на руски газ чрез

...
ЕС ще увеличи значително временните покупки на руски газ чрез
Коментари Харесай

ТАСС: ЕС ще компенсира България и Полша чрез държави, готови да плащат газа в рубли

ЕС ще усили доста краткотрайните покупки на съветски газ посредством страни, които са подготвени да заплащат в рубли, с цел да компенсират прекъсването на доставките за Полша и България. Това заяви пред в сряда източник в институциите на Европейски Съюз в Брюксел.

„ Днес се организира незабавно съвещание на Координационната група по газа във връзка със обстановката в Полша и България. Едно от междинните решения беше доста нарастване на покупките на газ от Русия през останалите канали, което ще разреши на Полша и България да закупят спомагателни размери газ на европейския пазар. Освен това Европейски Съюз работи с всички сътрудници, с цел да обезпечи увеличение на доставките на газ, най-вече полутечен природен газ, споделя източникът.

„ В дълготраен проект страните от Европейски Съюз удостоверяват желанието си във допустимо в най-кратък период – през идващите месеци или години – да сведат до най-малко или изцяло да откажат доставките на газ от Русия, като го заменят с други източници. Европейски Съюз ще форсира прехода към зелени сила “, добави събеседникът на организацията.

Източникът означи, че съгласно оценки на Европейски Съюз Полша и България сега не изпитват дефицит на газ и имат техническа опция да получават както тръбопроводен газ от европейския пазар, по този начин и LNG. Той означи също, че в Брюксел прекратяването на доставките за Варшава и София въз основата на отвод за заплащане в рубли „ недвусмислено се преглежда като нарушаване от страна на Русия на дълготрайните контракти с тези страни “. Европейската комисия не счита, че доларът и еврото след налагането на наказания против Русия са компрометирани валути, ненадеждни за интернационалните разплащания. По-рано в сряда Bloomberg заяви, че минимум 10 европейски компании, които купуват съветски природен газ, към този момент са разкрили сметки за заплащане на газ в рубли, четири от които към този момент са платили за доставките на газ от Русия в рубли.

ТАСС напомня: На 27 април „ Газпром “ разгласи, че е спрял изцяло доставките на газ за българската компания „ Булгаргаз “ и полската PGNiG заради неплащане в рубли в точния момент. На 26 април Газпром изпрати съобщение до фирмите вносители на Полша и България за преустановяване на доставките на газ от 27 април заради отхвърли им да правят дефинитивни разплащания в съветски рубли. На 23 март съветският президент Владимир Путин инструктира заплащанията за износа на съветски газ към неприятелските страни да се трансферират в рубли. Той съобщи, че Руската федерация ще откаже да одобри заплащания по такива контракти в компрометирани валути, в това число долари и евро.

Според Федералната митническа работа на Русия през 2021 година доставките на съветски газ за Полша са се нараснали с 9,4% до 10,58 милиарда кубически метра. Доставките за България се удвоиха предходната година - до 3,15 милиарда куб.м.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР