ЕС ще се стреми да удвои вноса на втечнен природен

...
ЕС ще се стреми да удвои вноса на втечнен природен
Коментари Харесай

ЕС ще заменя руския газ с втечнен от САЩ


Европейски Съюз ще се стреми да удвои вноса на полутечен природен газ (LNG) от Съединени американски щати до 2023-а година, като част от напъните на съюза да облекчи трансатлантическото комерсиално напрежение и да понижи зависимостта си от съветски природен газ, оповестява Ройтерс, съобщи БНР.

Европейската комисия, която координира комерсиалната политика на съюза, съобщи в четвъртък, че възнамерява да усили вноса на LNG до 8 милиарда кубически метра (bcm) годишно, което е повече от два пъти по отношение на равнището от 2018 година.

Ройтерс припомня, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се контракти с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер през предишния юли да не постанова митнически цени за вноса на европейски коли, защото двете страни се стремят да подобрят икономическите връзки, в това число и чрез увеличение на вноса на американски полутечен газ.

Европейската комисия също по този начин уточни, че оттогава насам вносът на LNG от Съединени американски щати е повишен с цели 272% в съпоставяне със същия интервал година по-рано, като единствено в границите на март се е повишил с над 1,4 милиарда кубически метра.

" Европейският съюз е подготвен да улесни по-големия импорт на полутечен природен газ от Съединени американски щати, в случай че пазарните условия са верни и цените са конкурентни ", съобщи Европейска комисия.

Европейски Съюз работи от дълго време, с цел да диверсифицира голямата си взаимозависимост от съветски природен газ, която се равнява на съвсем 40% от газовите потребности на съюза, посредством развиване на инфраструктурата за LNG за достъп и до други снабдители. Трябва да се има поради, че Катар и Австралия са други от огромни международни снабдители на полутечен природен газ.

Официалните представители на Европейски Съюз обаче подчертаха, че степента, до която вносът на полутечен природен газ може да завоюва от общия пазарен дял, ще зависи от пазарните сили.

Вносът от Съединените щати се усили през европейската зима поради мекото време в Азия, което понижи цените до към 5 щатски $ за един милион английски термични единици (MMBtu) в сходство с цените на газа, минаващ по газопроводите. Само година по-рано азиатската цена на полутечен природен газ беше към 12 $ за MMBtu.

Междувременно еврокомисарят по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете и американският секретар по енергетиката Рик Пери дадоха в четвъртък старт на енергийна конференция ЕС- Съединени американски щати в Брюксел.

Канете означи, че европейският потенциал за импорт на полутечен природен газ се усилва, като Европейски Съюз е подготвен да влага в газопроводи, които да разрешат на втечнения природен газ да доближи до повече елементи на остарелия континент.

От своя страна Рик Пери уточни, че намаляването на доставките на Москва за Украйна през зимите на 2006 и на 2009 година сподели, че не би трябвало да бъде взимана  поради само цената на газа. " Получаваш това, за което плащаш ", означи Пери и добави: " Същото важи и за съветския газ. Ако попитате приятелите ни от Украйна, те евентуално ще ви кажат, че на доставките не може да се разчита непрекъснато и когато и да е “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР