ЕС ще прекрати мисията си за военно обучение в Мали,

...
ЕС ще прекрати мисията си за военно обучение в Мали,
Коментари Харесай

ЕС прекратява военната си мисия в Мали

ЕС ще приключи задачата си за военно образование в Мали, само че за момента няма да я завършва. Това съобщи висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел, представен от " Ройтерс ".

Решихме да потвърдим решението си за прекратяване на оперативното образование, само че не отменяме тази задача, поясни той в Брюксел след среща на министрите на защитата на Европейски Съюз.

В неделя военната хунта в Мали разгласи, че страната се отдръпва от състава на многонационални военни сили в района Сахел в Западна Африка, подкрепяни от Запада от години.

Борел изрази страдание за решението.

Той също по този начин разкритикува хунтата за това, че не се е дистанцирала от съветската частна военна компания " Вагнер ", която оказва помощ на военните на Мали и е упреквана за нарушавания на правата на индивида.

Борел уточни, че ЕС към момента не е получил гаранции от хунтата в Мали за невмешателство на съветски наемници.

Напротив, следим секрети съглашения и изказвания за тежки нарушавания на човешките права, разследвани от Организацията на обединените народи, добави той.

Силите Г-5 в Сахел включват войски от Нигер, Чад, Буркина Фасо и Мавритания. Те бяха основани през 2017 година, с цел да противодействат на джихадистите, които през последните години обгърнаха целия район, убивайки хиляди хора и принуждавайки милиони да изоставен домовете си.

Силите обаче страдат от липса на финансиране и се затрудняват да понижат насилието¡

Оттеглянето от Г-5 в Сахел в допълнение изолира Мали, след като страната беше подложена на наказания от районния политически блок на Западна Африка, които засегнаха работните места и индустрията в бедната страна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР