ЕС ще има извънредна среща на върха два дни след

...
ЕС ще има извънредна среща на върха два дни след
Коментари Харесай

На извънредна среща евролидерите ще разпределят постовете

ЕС ще има изключителна среща на върха два дни след изборите за Европейски парламент на 26 май, с цел да разиска кой да заеме трите управителни поста в европейските институции, които ще се овакантят тази есен. Това удостовери участващият в днешната среща на върха на Европейски Съюз в Сибиу австрийски канцлер Себастиан Курц, представен от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Кой да заеме постовете ще бъде разисквано в светлината на резултатите от европейските избори.

Срещата на върха на 28 май има за цел всички места да са заети до края на октомври, когато изтича мандатът на настоящия ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Освен него в края на октомври си потегля и шефът на Европейската централна банка Марио Драги. Месец по-късно поста си ще напусне и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск. Ще би трябвало да се избира и началник на европейската дипломация.

Но изборът на претендент за ръководител на Европейска комисия, който ще бъде препоръчан за гласоподаване в Европарламента, принадлежи на Европейския съвет, институцията, сплотяваща водачите на страните членки, които отхвърлят, с Еманюел Макрон отпред, да обещаят, че ще го посочат измежду един от съревноваващите се " шпиценкандидати " (често употребяваният немски термин), писа Седрик Симон от Франс прес.

През 2014 година " бяха нужни три срещи на високо ниво и три месеца, с цел да се реши " кой ще заеме най-важните постове, напомни европейски представител, представен от Агенция Франс Прес.

Кандидатите за идващ ръководител на ЕК*
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР