ЕС се намеси в спора на България с РС Македония.

...
ЕС се намеси в спора на България с РС Македония.
Коментари Харесай

ЕС се намеси в спора на България с РС Македония

ЕС се намеси в разногласието на България с районен съд Македония. Борел: Недопустими произшествия и провокации. Върховният представител по външна политика на Европейския съюз Жозеп Борел осъди през днешния ден случая с нападението против Християн Пендиков в Охрид.
„ Напоследък сме очевидци на ескалация
на напрежението сред Северна Македония и България с неприемливи произшествия и провокации ”, съобщи европейският посланик.
По време на днешния взаимен брифинг
след срещата с министъра на външните работи на районен съд Македония Буяр Османи, Борел изрази убеденост, че виновните за случая ще бъда изправени пред правораздаването.
„ Убеден съм от изказванията на вашето държавно управление,
че виновните лица ще бъдат изправени пред правораздаването. Но в това време чуваме и неприемливи изявления, които вършат някои политици националисти, които подбуждат към ненавист и загатват за принуждение.
Това може единствено да докара до по-нататъшна ескалация
на напрежението и не е удобно за атмосфера, улесняваща добросъседството и положителните връзки “, съобщи висшият представител по външна политика на Европейски Съюз.
„ Категорично съдя всяко подстрекателство към принуждение.
Съвместната работа за поощряване на атмосфера на разговор и взаимно почитание е от решаващо значение, тъй като това е европейският път. Това е основата, върху която се построява Европейският съюз “, сподели Борел.
Той акцентира, че в миг, когато основите
на Европа са застрашени от агресор, целящ да дестабилизира континента и да предефинира неговата архитектура на сигурност, би трябвало да се подчертае смисъла на мира и добросъседството.
Върнаха българския дипломат в Скопие
Министерството на външните работи осведоми, че посланикът на Република България в Република Северна Македония Ангел Ангелов е бил в формалната делегация на вицепремиера по публичния ред и сигурност и министър на вътрешните работи господин Иван Демерджиев, която на 30 януари 2023 година
реализира посещаване в Скопие.
Целта на визитата беше осъществяване на диалози с способените управляващи на Република Северна Македония по повод
обезпечаване на безвредна среда
за образуване и осъществяване на празнувания на общи за двете страни исторически събития и персони, ориентирани към подсилване
на добросъседските връзки.
В този подтекст и като израз на желанието на българската страна за намиране на метод за деескалация на напрежението в двустранните връзки, към сегашния миг
Ангел Ангелов е в Република Северна Македония
и извършва функционалностите си на ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в прилежащата страна.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР