ЕС се надява да прехвърли 1 милиард евро от руски

...
ЕС се надява да прехвърли 1 милиард евро от руски
Коментари Харесай

ЕС се надява да прехвърли 1 милиард евро от руски активи в оръжия за Украйна до 1 юли

ЕС се надява да трансферира 1 милиард евро от съветски активи в оръжия за Украйна до 1 юли, в случай че успее бързо да приключи създаването на механизъм за изтеглянето им. Това сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на конференция след първия ден от срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел, оповестиха съветски медии.

„ Можем да изпратим първия милиард до 1 юли, в случай че успеем бързо да приключим създаването на механизма за изтегляне “, сподели тя. Според фон дер Лайен на срещата „ водачите на Европейски Съюз показаха поддръжка за предложенията на Европейската комисия “ за потребление на облагите от съветски активи за военна помощ на Украйна посредством Европейския фонд за мир и бюджета на общността. През 2024 година Европейска комисия се надява да получи общо към 3 милиарда евро, в случай че бъде утвърден механизмът за реквизиция на тези доходи, сподели тя.

Участниците в срещата не утвърдиха този механизъм, като инструктираха Съвета на Европейски Съюз на равнище министри да продължи развиването му. Общо над 200 милиарда евро активи на Централната банка на Руската федерация са замразени в страните от Европейски Съюз.

Европейска комисия и висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел оферират 90% от тези доходи да бъдат заделени за закупуване на оръжия за Киев и други 10% да бъдат трансферирани в бюджета на Европейски Съюз за финансиране на отбранителната промишленост на Украйна. Преди това Европейската комисия предложи тези средства да се употребяват за финансиране на стратегия за бюджетна помощ за Киев в размер на 50 милиарда евро до 2027 година Белгийското държавно управление, което има пълномощия над платформата Euroclear, където са замразени 190 милиарда евро на Руската федерация, даде обещание непосредствено да трансферира на Украйна средствата, получени посредством облагане на приходите от тези активи.

През февруари страните от Европейски Съюз утвърдиха резолюция на Европейската комисия, съгласно която приходите от съветски активи не принадлежат на Русия. Според специалисти в банковите среди това почти дава отговор на тезата, че приходите от банков депозит не са на неговия притежател.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР