ЕС продължава да развиват концепцията за единното разрешение за пребиваване

...
ЕС продължава да развиват концепцията за единното разрешение за пребиваване
Коментари Харесай

Как IT компаниите да наемат по-лесно чужди специалисти

ЕС продължава да развиват концепцията за единното позволение за престояване и работа вид " Синя карта "

Още по тематиката
Разрешенията за достъп до българския пазар за първото полугодие са едвам 228

Основаната преди шест години " Софтуер Груп БГ " получи капитал от 5 млн. евро от два капиталови фонда

Отпада условието работодателите да потвърждават, че не могат да намерят локални фрагменти

Агенцията по заетостта би трябвало да прегледа заявките в период до 15 дниВ последните години България се утвърди като една от водещите аутсорсинг дестинации за разнообразни бизнес процеси. Неизменна част от процесите, които влизат в тази рубрика, са и тези за разработка на програмен продукт. Големите компании, които извеждат процесите отвън своите екипи, имат упованието да понижат разноските си, само че да запазят качеството на създадените софтуерни артикули, съответстващо на тяхната известност. Вследствие на тези процеси в България търсенето на IT експерти набъбна внезапно и се усети дефицит на квалифицирани фрагменти в страната, което подхожда и на общата наклонност на европейския пазар на труда. Компетентните държавни органи, като взеха поради и използваните европейски актове,, в резултат на което беше създаден и признат Закон за трудовата миграция и трудовата подвижност (ЗТМТМ), както и устав за използването му.

Предвидената процедура по ЗТМТМ и Закона за чужденците в Република България разрешава на чиновник, който е жител на страна отвън Европейския съюз, да получи единно позволение за престояване и работа вид " Синя карта на Европейския съюз ".

Генералното предписание е, че когато една компания наема жител на трета страна, тя би трябвало първо да потвърди, че е извършено авансово изследване на пазара на труда и няма способен български експерт, който да работи при сходни условия. Тази процедура лишава време за изследване, ангажира запас за изявленията на възможни претенденти, както и изисква спомагателна връзка със съответните органи, заради което постоянно възпира работодателите да наемат задгранични жители, в случай че не са в последна нужда. тъй като дефицитът на локални експерти е към този момент открит на държавно ниво.

Друго условие, от което са освободени работодателите, които наемат задгранични експерти, е това, че не е нужно да поддържат съотношението сред български жители и жители на Европейски Съюз към жители на трети страни да е 10 към 1. Изискването за съблюдаване на това защитно във връзка с локалния пазар съответствие също ограничаваше назначението на чужденци, макар че са нужни за вдишване на увеличените работни размери. Трябва да се означи, че това не значи, че българските IT компании ще залеят пазара с задгранични IT експерти, тъй като всеки чужденец несъмнено съставлява по-висок разход за своя шеф, в сравнение с в случай че бъде нает български чиновник.

Компетентен орган да преглежда заявките за практикуване на висококвалифицирана претовареност е Агенцията по заетостта към Министерството на труда и обществената политика. Нейният екип преглежда подадените заявки в период от 15 дни, считано от датата на подаване, което единствено по себе си е два пъти по-бързо, в сравнение с разглеждането на общоприетите заявки за достъп до пазара на труда.

Марио Арабистанов

Фотограф:
Кои чиновници са висококвалифицирани

Критериите за установяване на един чиновник за " висококвалифициран " са открити в две съществени насоки. Първата е класическото схващане, че един кадър има специфични умения - добита тапия или равностоен документ от просветителна институция, приета за висше учебно заведение в съответната страна, като процесът на образование следва да е бил с дълготрайност не по-малко от 3 години.

Как се уреждат вътрешните връзки сред служителя и работодателя

Какво се случва със фамилията на служителя, който ще работи в България

Отделно е планувано, че членовете на фамилията на служителя биха могли и да работят по трудов контракт, откакто вземат позволение за дълготрайно престояване и с решение на изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта за достъп до пазара на труда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР