ЕС предлага таван на цената на руския газ от 50

...
ЕС предлага таван на цената на руския газ от 50
Коментари Харесай

ЕС с таван на цената за руски газ – 50 EUR/мгвчас

ЕС предлага таван на цената на съветския газ от 50 евро на мегаватчас, което е по-малко от 1/5 от сегашната спот цена. Това заяви „ Политико “, като се базира на документ на Европейската комисия.

Според вестника се предлага таванът на цените да бъде въведен посредством приемане на специфични закони, които към този момент са били употребявани по-рано тази година за използване на ограничения за нормиране в Европейски Съюз, или посредством основаване на единна европейска компания за закупуване на газ, която да договаря с Русия за покупките.

Документът включва оферти за понижаване на цените на силата и попречване на енергийна рецесия в Европа. Министрите на енергетиката ще прегледат предлагането на изключително съвещание в петък.

„ Политико “ оповестява, че се чака скоро да не бъде взето съответно решение по въпроса. Причината е, че европейските страни означават нуждата от попречване на енергийна рецесия, само че доста от тях се притесняват да наложат таван на цените на съветския газ.

„ Мисля, че би трябвало да вземем поради ограничаването на цените на газа. Въпросът е доколко можем да си го позволим “, цитира вестникът Тереса Рибера, вицепремиер и министър на екологичния преход и демографските провокации в Испания. Вестникът отбелязва, че Германия също е скептично настроена към предлагането на Брюксел и възнамерява да сътвори лична национална „ експертна комисия “ за попречване на енергийна рецесия, което би забавило процеса на приемане на общо решение.

Германия се притеснява, че Москва може да приключи доставките на газ в отговор на въвеждането на таван на цените, което ще засегне Централна Европа, по-специално Чешката република, Словакия и Румъния. Намалените доставки от Русия ще наложат на Германия да споделя газа си с други страни в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз, което ще докара до понижаване на личните ѝ запаси, се споделя в обявата.

„ Оставаме скептични по въпросите, свързани с тавана на цената на газа, само че като цяло сме подготвени да преговаряме в европейски формат “, съобщи пред изданието представител на немското министерство на стопанската система.

На 2 септември ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани за таван на цените на съветския газ в Европейски Съюз, а ден по-рано съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да се откаже от съветската сила допустимо най-скоро. Заместник-председателят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев съобщи в отговор, че съветски газ „ просто няма да има “ в Европа, в случай че Европейски Съюз му наложи ценови таван.

Източник: Нова телевизия
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР