ЕС планира да спре финансирането на нови тръбопроводи за петрол

...
ЕС планира да спре финансирането на нови тръбопроводи за петрол
Коментари Харесай

ЕС планира да спре финансирането на нови тръбопроводи за петрол и газ

ЕС възнамерява да спре финансирането на нови тръбопроводи за нефт и газ, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция. Средства ще се пренасочат към поощряване на енергийни източници, чието потребление е по-малко нездравословно за климата.

Преговарящи от страните членки и Европейския парламент договориха през днешния ден сутринта промяна на регламента за трансевропейската енергийна мрежа (TEN-E), който контролира разширението на трансграничните енергийни мрежи.
     Преразгледаният документ дефинира нови цели в производството на сила, с цел да бъдат реализирани климатичните цели на Европейски Съюз. Чрез измененията би трябвало да се насърчат електропреносните мрежи, линиите до офшорни вятърни паркове и мрежите, предопределени за " еко газове " като водорода.
     Нови планове, които плануват потребление само на изкопаеми горива или природен газ, в бъдеще към този момент няма да могат да получават европейска поддръжка.
     Финансиране ще бъде обезпечавано посредством така наречен планове от общ интерес (PCI), които могат да бъдат одобрявани по-бързо и финансирани с европейски средства.
     Европейската комисия показа нов лист на такива планове през ноември. В него обаче към момента са включени газови планове, които бяха част от предходния лист като газопроводи. Такива към този момент са планувани за Малта и Кипър. Това провокира рецензии от страна на еко организации, защото природният газ е източник на парникови излъчвания.
    Взетите решения би трябвало да бъдат доказани от Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент, което се смята за условност, отбелязва ДПА.
Европейски Съюз си е сложил за цел да понижи излъчванията си с най-малко 55 % до 2030 година по отношение на равнищата от 1990 година и да стане въглеродно безпристрастен до 2050 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР