ЕС отпуска 1.61 милиарда евро, една от най-големите суми за

...
ЕС отпуска 1.61 милиарда евро, една от най-големите суми за
Коментари Харесай

ЕК отпуска 1.61 милиарда евро за инфраструктурна програма в България

ЕС отпуска 1.61 милиарда евро, една от най-големите суми за българските стратегии за доближаване през този програмен интервал, оповестиха от представителството на Европейската комисия в България.

Предвидените вложения ще насърчат потреблението на екологосъобразни типове превоз и различни горива, ще подобрят качеството на пътната, железопътната и морската инфраструктура и ще допринесат за понижаване на нездравословното влияние на превоза върху околната среда.

Една от главните задания, избрани в програмата, е навременното довеждане докрай на TEN-T мрежата и цифровата промяна. Сред другите цели са:

Привличане на пасажери и товари към железопътния превоз посредством възстановяване на качеството на железопътната инфраструктура;

Премахване на наличните “тесни места “ по пътната инфраструктура;

Разработване на интелигентни транспортни системи и използване на реформаторски решения за постоянна, умна, сигурна и интермодална TEN-T мрежа в сходство с задачите на националната транспортна политика и рекомендациите на европейския учебен срок.

Най-важните планувани вложения са :

Изграждане и рационализация на железопътни сектори по коридора Ориент/Източно Средиземноморие, в това число железопътна връзка сред Република България и Република Северна Македония, както и рационализация на железопътната линия София-Перник-Радомир;

Изграждане на пътен сектор по продължение на коридора Ориент/Източно Средиземноморие и възстановяване на свързаността сред Рейнско-Дунавския кулоар и Ориент/Източно-Средиземноморския кулоар в посока Север-Юг, в това число построяването на автомагистрала Русе - Велико Търново;

Изграждане на инфраструктура за различни горива по главните посоки на националната пътна мрежа;

Развитие и разширение на вътрешно водни пътища и морските пристанища за публичен превоз за осъществяване на мултимодални интервенции, модернизиране и развиване на терминали и пристанищни уреди за смесен превоз. 

Проектите, съфинансирани от Европейски Съюз по Програмата „ Транспортна съгласуваност “, ще допринесат и за постигането на задачите на Стратегията на Европейски Съюз за района на река Дунав.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР