ЕС особри грантове в размер на 5.8 млрд. евро по

...
ЕС особри грантове в размер на 5.8 млрд. евро по
Коментари Харесай

Компромис с Унгария освободи 18 млрд. евро помощ от ЕС за Украйна

ЕС особри грантове в размер на 5.8 милиарда евро по Плана за възобновяване на Унгария и се съгласи да смъкна от 7.5 на 6.3 милиарда евро замразените фондове поради корупцията в страната.

В подмяна на тази отстъпка - Виктор Орбан се съгласи да вдигне ветото против помощта от европейските страни за Унгария в размер на 18 милиарда евро, която би трябвало да бъде предоставена на нападнатата от Русия страна през 2023 година

Споразумението сред Будапеща и Брюксел се пояснява като персонална победа за Орбан, който от месеци разиграва останалите страни от Европейски Съюз със закани да блокира поредност от стратегически решения.

В понеделник той даже се подигра на Екологичен потенциал поради, като разгласява meme в Twitter-профила си:

" И тогава те споделиха, че Екологичен потенциал е съществено обезпокоен за корупцията в Унгария ".

Good morning to the European Parliament!
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban)
Унгария се е съгласила и да не пречи на одобряването на световния корпоративен налог за най-големите компании.

Причината за тежестта на гласа на Унгария е системата на Европейски Съюз, която изисква единогласие по доста от най-важните политически решения, както и политическата нужда на Европейски Съюз да не позволява вътрешно разделяне по време на съветската война, написа Politico.

Унгария обаче продължава търпи съществени финансови загуби, до момента в който стопанската система ѝ е разтърсена, поради ръководството на Виктор Орбан.

Блокираните над 6 милиарда евро са замразени, до момента в който държавното управление не извърши условията на Европейски Съюз за антикорупционна промяна и възобновяване на независимостта на съда.

Ако Унгария не беше постигнала договорка с Европейски Съюз за Плана за възобновяване до края на 2022 година, щеше да изгуби 70% от плануваните пари.

Франция и Германия бяха главните движещи сили, които притиснаха Европейската комисия да преразгледа оценката си за неналичието на промени в Унгария. Нидерландия, която по принцип е измежду огромните критици на ръководството в Будапеща, е декларирала, че няма да се опълчва на съглашението за парите за Орбан.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР